Култура

Сцена-портал «Виртуални интерактивни изкуства» ПРЕДСТАВЯ Фестивал „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“

Фестивалът „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“ е част от Проект „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“, по програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

 

Предвидени са четири двудневни издания на фестивала, които ще се проведат:

I-во издание – 26-27 септември 2023 г. в с. Априлово и в с. Долна Малина

II-ро издание – 06-07 ноември 2923 в с. Житница, община Ямбол

III-то издание – 08-09 ноември 2023 в с. Житница, община Пловдив

IV-то издание – 26-27 април 2024 в гр. Пазарджик

 

Програмата на фестивала е разположена в два дни и включва едноименен спектакъл („Животът „Реалност – Риалити“) на тема „Емпатията в съвременния свят“, провеждане на кулинарно ателие, пърформанс с актьори-аматьори, форум „Културен калейдоскоп”, дискусионен модул “Културно и социално предприемачество” и др.

Постановката „Животът „Реалност – Риалити“ е хибрид между ТВ риалити, колаборативен театър, танцов пърформанс и театър на сенките.

В спектакъла участват:

Анне-Катрине Хауген/Anne Katrine Haugen, Екатерина Беспалова (Haugen Produksjoner, Trømso), Верка Захариева, Байрие Емин (Невиждан театър), Няголета Желева, Петър Рангелов (изпълнители ромска музика), Андрея Драгов, Емилия Радичева, Ива Караманчева, Карина-Велислава Сомноева, Олександра Кирчева (актьори и пърформъри).

 

Сценарий:

Велимир Велев

Илиана Търпова

Постановка и режисура (сценично-екранна):

Велимир Велев

Сценография и мултимедийна среда (анимация):

Теодор Киряков

Костюми:

Пламена Боева

Музика:

Илко Биров

Хореография:

Неделя Ганчева

Телесна експресия и сенки (режисьор, хореограф):

Велимир Велев

 

Проектът „Животът „Реалност – Риалити“ се изпълнява по Договор BGCULTURE-2.002-0014-С01/05.10.2022, с финансовата подкрепа на Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Той включва дейности за популяризиране на уникален модел на културно и социално предприемачество, насочен към лица в неравностойно положение и етнически малцинства, в това число и роми.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „СТРАТЕГИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ВИА ТЕАТЪР ЧРЕЗ ПОРТАЛ-СЦЕНА ЗА ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“, с финансовата подкрепа на „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Луковитското златно съкровище на траките

admin

ВИА ТЕАТЪР И WMO ОРГАНИЗИРАТ МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦЯ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА»

admin1

Вярата може да ни излекува от всяка болест, променяйки нашия генетичен код!

admin