Видео Любопитно Факти

Топ 10 на най-скъпите метали в света! Гледайте непременно!


Какво знаете за най-ценните метали? Навярно мислите, че най-скъпия метал е платината, но това не е така! Ние създадохме за вас Топ 10 на най-скъпите метали в света.

10. Скандий (Scandium)

Лек метал със сребрист цвят с жълти отвори. Скандий активно се използва в света на високите и инновационни технологии. Той се използва при конструиране на роботи, ракети и самолети и дори космически спътници. Стойността за 1 грам е 4 шатски долара.

9. Рений (рений)

Серебрист бял метал, разполагащ с най-висока степен на твърдост и е един от най-редките елементи в света. Високата плътност позволява да се изработват от него части за реактивни двигатели. Цена за грам от 3 до 5 долара.

8. Осмий (Osmium)

Гълъбово-сив или сребърен метал, характеризиращ се с висока здравина и твърдост. Използва се най-вече във фармакологията и химическата промишленост в качеството на катализатор. Цена на един осмий на световния пазар варира от 12 до 15 долара.

7. Иридий (Iridium)

Това е едновременно твърд и рядък метал със сребристо-бял цвят. Той притежава висока температура на топене. Освен това е с много висока плътност и издръжливост. Ювелирите го прибавят към платината, тъй като той я прави в три пъти по-здрава и устойчива. Украшенията от тази сплав практически не се износват и са много красиви. Стойността му е от 16 до 18 долара за един грамм.

6. Паладий (Паладий)

Той е лек и гъвкав сребристо-бял метал от платиновата група. Той е много пластиче, полира се добре и не променя цвета си, защото е много устойчив на корозии. Той се радва на голяма популярност сред ювелирите, тъй като е на добра цена. Паладий се отличава с достъпност и лекота, което позволява създаването на всякакви оригинални дизайни ювелирни творения.

5. Родий (Rhodium)

Това е твърд благороден метал от платиновата група, който е със син цвят, притежаващ редица уникални свойства. Ежегодно от него се добиват около 30 тона. Около 80% от Родия служи за катализатор в автомобилната и химическа промишленост. Главното достойнство на Родия е, че участва активно в създаването на производствените реактори. Цената му е в рамките на 30-45 долара за един грам.

4. Злато (Gold)

Този скъпоценен метал, който се среща в чист вид в природата, е най-популярния в света. Той е мек, изключително красив, устойчив на коррозии и се счита за най-добрия материал за бижута от ювелирите. лагодарение на своята трайност и пластичност, златото е най- популярния благороден метал. Цената му е 35-45 долара.

3. Платина (платина)

Благородният метал е със сребристо-бял цвят с особен блясък. Обикновено той се използва в естествени сплави с други метали. Тя придобива голяма популярност, благодарение на нейната пластичност, както и отличен външен вид. Освен това от нея се произвеждат и ювелирни изделия, а в производствената мрежа се прилага широко. Цената на грам е 40-50 долара.

2. Осмий-187 (Osmium-187)

Той е рядък изотоп, като процесът на добив, който се отличава с изключителна сложност, отнема около девет месеца. Той представя черен кристален чист прах с виолетов блясък. Казахстан е първата и единствена държава, продаваща Осми 187 на световния пазар. Цената му е 10 000 долара за 1 грам.

1. Калифорний-252 (California-252)

От един грам изотоп се извлича енергия, която дава необходимата мощност на един среден атомнен реактор. Неговата цена е 27 милиона долара за грам.Това е най-добрата цена, на която се предлагат 20 или 40 микро единици.

Подобни публикации

Можеш ли да разрязваш плодове така? Има какво да научиш от този клип!

admin

Тракийското златно съкровище край Летница

admin

НЕВЕРОЯТНО СМЕШЕН КЛИП :) :)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .