Бизнес

Тиймбилдингът е част от тайната за успеха на компанията

Тиймбилдинг

Нека животът и работата ви да бъдат приключение, въвлечете и другите в своето пътешествие

Думи на успешния британския предприемач Ричард Брансън, които с пълна сила се отнасят и до екипа на компанията. Няма как да случвате вашето приключение и да виждате резултатите от мечтите си, ако служителите не вярват в идеите ви.

Съществуват редица начини за култивиране на мотивация и вдъхновение в околните, но една от тайните на успеха се крие именно в тиймбилдинг програмите. Това не е просто време, прекарано в забавления между колеги и мениджъри, а един специален момент за всички от вашия екип. На каква стратегия ще се спрете зависи от целите ви и от конкретните очаквания, но при всички случаи си гарантирате сплотяване между отделните звена, осъзнаване на мисията и съществените детайли от работата на организацията. 

Не бива обаче да бъркаме корпоративните събития с ефективния тиймбилдинг. Развлекателните дейности са ползотворни и са част от цялостния процес, но без ситуационни задачи, тренинги или обучения, организирани от специалисти в областта на човешките ресурси, сред които „АДЖЕНДА Тренинг Солюшънс“, подходът не би могъл да бъде пълноценен.

Удоволствието от изкачването, не от покорения връх

В неформална обстановка и в нетипичните обстоятелства, които може да създадете за членовете на екипа си, ще разкриете техния огромен потенциал. В офиса някои от личностните характеристики остават в сянка, а общуването не е достатъчно интензивно, или е ориентирано предимно към проблемните моменти в работата.

Тиймбилдингът се намесва точно тук, за да стимулира взаимодействието между група от хора, които часове наред делят общи помещения, но не познават отблизо колегите си.

Ползите и постиженията накратко:

  Подобряване на уменията да се преодоляват конфликти;

  Развиване на сътрудничество;

Откритост, споделяне и доверие;

  Ново ниво в комуникацията;

  Отлични реакции при стрес, съобразно способностите на останалите и степента им на готовност да участват във вземането на решения;

  Преследване на обща цел в условията на засилена конкуренция – един отбор със своите силни и слаби страни.

Вариантите за избор на активности са различни, а те се отсяват в зависимост от етапа, в който се намира екипът. Ако той е наскоро сформиран например или търпи трансформация, нужен е метод, който ще ускори развитието на взаимоотношенията. В друг период може би ще се наложи да предложите техника, с която участниците да осъзнаят настоящите проблеми и да отстранят спънките, които забавят прогреса по пътя към целта.

Предизвикателствата може да се менят през годините, но не забравяйте, че сама по себе си целта не е абстрактно понятие, нито финална точка. И не само в нея се крие големият смисъл! Той е в движението, в промяната, в постигането и в самия път, по който вървите. 

Подобни публикации

Централната банка на Европа намалява своите кредитни стандарти, за да предотврати кредитна криза

admin

Чували ли сте, че съществуват кредити, при които месечната вноска намалява всеки месец?

admin

Решете бързо и лесно проблемите си с онлайн кредити

desito