Факти Финанси

Комисията за защита на потребителите съди 9 фирми за бързи кредити

Проверени са 56 кредитни компании, регистрирани в БНБ като легитимни фирми, отпускащи краткосрочни онлайн заеми. В резултат на проверката на държавните органи се откриват различни нарушения, коментира председателя на Комисията Димитър Маргаритов.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила неправомерни клаузи при всичките 56 фирми за кредити по Интернет, които са легитимни финансови организации със съответната регистрация към Българската Народна Банка (БНБ). При девет от фирмите се е стигнало до дело. Това информира по Българското национално радио (БНР) Димитър Маргаритов.

Той сподели, че в повечето случаи, направените нарушения касаят уведомленията, касаещи срокове. В девет от случаите обаче се е стигнало до сезиране на прокуратурата. Те не са взели предписаните им мерки своевременно, както останалите 47 фирми. Всички, които са предприели коригиране на политиката и общите условия на работа, са обект на последващ мониторинг и контрол. Председателят на Комисията на защита на потребителите се обърна към гражданите с апел да внимават, когато теглят заеми, тъй като те се скъпи. Маргаритов обясни какво представлява европейския механизъм за отпадане на геоблокирането и двойните стандарти при пазаруването от Интернет. Според този механизъм не бива да се допуска ограничение на базата на географски принцип. Според него, наредбата отменя значението на една много съществена граница и показва, че не може да има дискриминиращи условия по потребителски признак

Освен новите изисквания има и допълнителни правила, които правят прилагането на тези основни по-лесно. Те се отнасят до премахването на геоблокирането. Според г-н Маргартов са премахнати и всички възможни такси при плащане в онлайн среда с дебитни или кредитни карти на територията на целия Европейски Съюз. Наред с това държавните органи ще могат да утилизират някои мерки при регистрирани нарушения на новия ред. Така например, те ще могат да премахват съдържания от онлайн пространството, които не отговарят на новите правила.

Според председателя на КЗП, всичко това ще допринесе за това гражданите на Евросъюза да имат възможността да пазаруват свободно онлайн, това, което желаят и да го плащат на най-изгодната за тях цена. Според експерта, това е по-голям успех, отколкото планираните промени във връзка с двойните стандарти при хранителните стоки.

 

ВИЖТЕ НАЙ-ИЗГОДНИТЕ КРЕДИТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК :

 

Подобни публикации

Как да намерите най-добрата оферта за ипотечен кредит?

admin

Откриване на съкровище със сребърни монети

admin

Аномалиите на човешкото тяло

admin