Любопитно Технологии

Китай разработва изкуствена луна, за да украси нощното небе

Китайски инженери и учени планират да пуснат изкуствена луна в космоса, за да осигурят нощна светлина на град Ченгду.

Тя може да бъде осем пъти по-ярка от сателита на Земята.
Изкуствената луна, технически наричана “сателитна осветеност”, е предназначена да “допълни” Луната на Земята и да намали разходите на града на уличните лампи, както и да намали използването на енергия, според института зад плана.
Учените казаха, че стартирането, планирано за 2020 г., няма да наруши атмосферата на Земята или други небесни наблюдения.
Лунната светлина може да е романтична, но наистина не е толкова полезна. Само на 1 / 400,000 от яркостта на слънцето, луната обикновено не е достатъчна, за да освети нощта.
Китайските учени и инженери обаче не искат жителите на Ченгду да се настанят за мътната светлина на естествения спътник на Земята. Както съобщиха напоследък, те могат да увеличат мощността с изкуствена луна, изгоряла в космоса
Уу Чунфенг, председател на научно-технологичния институт за научни изследвания и технология за микроелектроника в Ченгду, обяви плановете си да стартира “изкуствена луна” през 2020 г. Той говори на национално събитие за масова иновация и предприемачество, което се проведе в Ченгду, Китай. Ву каза, че точката на фалшивата луна, технически осветена спътница, трябваше да замени уличните лампи на Ченду.
Луната има само 1 / 400,000th яркостта на слънцето.Reuters / Бруно Кели
Според Ву, “светлинният сателит” ще бъде осем пъти по-ярък от действителната луна. Но той също така подчерта, че е предназначен да “допълва луната през нощта”. На Земята, нейното присъствие ще изглежда като “бляскава светлина”, която може да запали област с диаметър, близък до 50 мили.
Основният двигател на този проект изглежда да е в брой. Както съобщават китайските обекти, Ву каза, че втората луна ще замести традиционните енергийни източници, което ще доведе до намаляване на потреблението на енергия и ще допринесе за продукция от 20 милиарда юана в рамките на пет години от стартирането й.
 пекин силует
Не всеки град в Китай може да бъде толкова ярък, колкото Пекин. Shutterstock
В отговор на опасенията на репортерите, че изкуствената светлина ще наруши астрономическите наблюдения, директорът на Института по оптика към Техническия институт в Харбин Канг Ваймин каза, че изкуствената лунна светлина ще бъде еквивалентна на ярка вечер и не е достатъчна, за да причини някаква вреда към биологичните системи.
Не е ясно дали проектът ще бъде платен от града или от китайското правителство, съобщи The Guardian, но Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute е главен изпълнител на китайската космическа програма, която се разрасна бързо от 2015 г. насам. И страната планира през следващите години да удвои броя на стартиранията, проведени миналата година.
Докато проектът “изкуствена луна” звучи като научна фантастика, нещо подобно се е опитвало преди. През 1993 г. Русия въведе механизъм за осветяване, наречен космическо огледало, в опит да увеличи продължителността на деня. Той използва гигантски лист пластмаса, прикрепен към космически кораб, за да отрази слънчевата светлина обратно на Земята. За момент устройството насочи лъч светлина в Русия, но за хората на Земята просто приличаше на ярък пулс на звезда.

Подобни публикации

Забавни маймуни, които няма как да не ви разсмеят

admin

Бикове нападат хора

admin

Внимавайте, когато искате да изненадате някого със забавен номер

admin