Любопитно Технологии

Китай разработва изкуствена луна, за да украси нощното небе

Китайски инженери и учени планират да пуснат изкуствена луна в космоса, за да осигурят нощна светлина на град Ченгду.

Тя може да бъде осем пъти по-ярка от сателита на Земята.
Изкуствената луна, технически наричана “сателитна осветеност”, е предназначена да “допълни” Луната на Земята и да намали разходите на града на уличните лампи, както и да намали използването на енергия, според института зад плана.
Учените казаха, че стартирането, планирано за 2020 г., няма да наруши атмосферата на Земята или други небесни наблюдения.
Лунната светлина може да е романтична, но наистина не е толкова полезна. Само на 1 / 400,000 от яркостта на слънцето, луната обикновено не е достатъчна, за да освети нощта.
Китайските учени и инженери обаче не искат жителите на Ченгду да се настанят за мътната светлина на естествения спътник на Земята. Както съобщиха напоследък, те могат да увеличат мощността с изкуствена луна, изгоряла в космоса
Уу Чунфенг, председател на научно-технологичния институт за научни изследвания и технология за микроелектроника в Ченгду, обяви плановете си да стартира “изкуствена луна” през 2020 г. Той говори на национално събитие за масова иновация и предприемачество, което се проведе в Ченгду, Китай. Ву каза, че точката на фалшивата луна, технически осветена спътница, трябваше да замени уличните лампи на Ченду.
Луната има само 1 / 400,000th яркостта на слънцето.Reuters / Бруно Кели
Според Ву, “светлинният сателит” ще бъде осем пъти по-ярък от действителната луна. Но той също така подчерта, че е предназначен да “допълва луната през нощта”. На Земята, нейното присъствие ще изглежда като “бляскава светлина”, която може да запали област с диаметър, близък до 50 мили.
Основният двигател на този проект изглежда да е в брой. Както съобщават китайските обекти, Ву каза, че втората луна ще замести традиционните енергийни източници, което ще доведе до намаляване на потреблението на енергия и ще допринесе за продукция от 20 милиарда юана в рамките на пет години от стартирането й.
 пекин силует
Не всеки град в Китай може да бъде толкова ярък, колкото Пекин. Shutterstock
В отговор на опасенията на репортерите, че изкуствената светлина ще наруши астрономическите наблюдения, директорът на Института по оптика към Техническия институт в Харбин Канг Ваймин каза, че изкуствената лунна светлина ще бъде еквивалентна на ярка вечер и не е достатъчна, за да причини някаква вреда към биологичните системи.
Не е ясно дали проектът ще бъде платен от града или от китайското правителство, съобщи The Guardian, но Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute е главен изпълнител на китайската космическа програма, която се разрасна бързо от 2015 г. насам. И страната планира през следващите години да удвои броя на стартиранията, проведени миналата година.
Докато проектът “изкуствена луна” звучи като научна фантастика, нещо подобно се е опитвало преди. През 1993 г. Русия въведе механизъм за осветяване, наречен космическо огледало, в опит да увеличи продължителността на деня. Той използва гигантски лист пластмаса, прикрепен към космически кораб, за да отрази слънчевата светлина обратно на Земята. За момент устройството насочи лъч светлина в Русия, но за хората на Земята просто приличаше на ярък пулс на звезда.

Подобни публикации

Аномалиите на човешкото тяло

admin

Храните ли се шумно? :)

admin

Страхуват ли се дървениците от замръзване

admin