България Полезно

Какъв размер плочки за баня

Какъв размер плочки за баня или какъв формат плочки да закупим за банята?

плочки за баня
плочки за баня

С помощта на съвременен модел плочки можете визуално да увеличите стаята и да поставите интересни акценти или да освежите интериора. Уместно възниква въпроса кои размери плочките са подходящи за вашата баня.

Формата и дебелината на плочките са детайли, които рядко се забелязват. Но с тях е добре да започнете вашия дизайнерски проект за нова баня.

Докато в кухнята могат да се инсталират плочки с малък размер, то в баня с вана, това няма да работи. За да изглежда банята атрактивно и модерно и да се подчертаят отделните кътове е добре да се използва мозайка, която да се комбинира с боя или с плочки с по-голям размер. В противен случай, стените ще “смажат” естетически банята и гледката в такава баня няма да бъде прекалено приятна.

За малката баня е по-добре да изберете средно големи плочки за баня. Ако вече сте избрали плочки с голям формат, е добре да знаете, че те ще трябва много да се режат около ъглите, а това не само не е естетически приятно, но и икономически не е изгодно.

Ако стандартната квадратна плочка причинява визуално отнема от височината на банята, може да инсталирате хоризонтално елементите, стига моделът им да го позволява. Освен това при рязане, хоризонтално положените плочки могат да изглеждат много красиво.

Добре е да имате предвид, че в голяма баня плочките със стандартен размер могат буквално да се “изгубят”. При тях е по-уместен големият формат и т. нар. “безшевен” метод на оформяне, който има свои собствени нюанси.

Сравнението на разходите за различни по размер плочки не е лесно. Можете да изберете евтин теракот или да вземете по-широки и по-скъпи плочки, които ще паснат, като че ли са изработени специално за метода на полагане във вашата баня. Обикновено малките декоративни плочки и големият формат са по-скъпи от стандартните. Например, цената на широкоформатните облицовъчни материали е с около 20-30% по-скъпа поради допълнителната обработка.

Като направите оценката, помислете за цената не само на плочките, но и на сместа за оформяне. Например, за да оформите панел от мозайка, ще ви е необходима скъпа двукомпонентна епоксидна фугираща смес. Освен това е невъзможно да се скъси или удължи мозайката, така че разделянето ще трябва или да се коригира по метода на строителството или да се съгласува с декоративното наслагване.

 

 

Подобни публикации

Крем за лице с уникално качество

admin

Какво е необходимо да представим като документи при верификация в онлайн букмейкърски сайт?

admin

Как се пресича улица във Виетнам?

admin