Финанси

Какво е дебитна карта? Предимства и недостатъци

Какво е дебитна карта? Предимства и недостатъци

Дебитната карта е директно свързана с вашата депозитна сметка. Това са картите, които ви се дават за достъп до вашата банкова сметка чрез вашата парола или т.нар ПИН код, за получаване на услуга от банкомати (АТМ) и терминали за продажба (POS), за теглене на пари и за изпълнение на други банкови услуги.

Дебитните карти са карти, които ви позволяват да извършвате транзакции с парите във вашата сметка. Тези карти, които се използват предимно за теглене на пари от сметки за заплати, стипендии и пари за текущи разходи, могат да се използват във всички POS устройства и сайтове за електронна търговия, както и банкомати.

Дебитните карти ви позволяват да теглите или харчите толкова, колкото е салдото в сметката ли или иначе казано спрямо парите, с които разполагате.Какви са предимствата на използването на дебитна карта?

Днес специални транзакции като интернет банкиране и мобилно банкиране могат да се извършват с дебитни карти. Предимствата на използването на дебитна карта са изброени, както следва:

– Планиране на бюджета
– Извършвайте бързи плащания
– Сигурност
– онлайн пазаруване
– Следене на приходите и разходитеС дебитната карта използвате вашите собствени пари за плащане на нещо, т.е. парите се теглят директно от вашата банкова сметка. По принцип е като пари в брой, но е по-практично и безопасно да използвате дебитна карта, когато правите покупка.
Дебитните карти са абсолютно безопасни. Те са толкова сигурни, колкото кредитните карти и изненадата и друго предимство е, че няма как да задлъжнеете, защото разполагате със средствата, които имате във вашата сметка.

Недостатъци на дебитната карта
Без система за награди: Няма система за награди в транзакциите с дебитни карти, както при кредитните карти. С други думи, не можете да печелите точки от покупките си и да ги харчите по-късно.

Не поддържа вашия кредитен рейтинг: Ако нямате кредитна история, разходите с дебитна карта няма да ви помогнат да изградите кредитен рейтинг. Не забравяйте, че лошият кредитен рейтинг означава допълнителни проблеми при кандидатстване за кредит.

Ако често използвате дебитни карти, трябва също така да следите внимателно салдото по сметката си.

Източник: i-bankomat.com

Подобни публикации

Как да изтеглите кредит за пенсионери, споделят от Cash Credit

adminche

Как да намерите най-добрата оферта за потребителски кредит?

admin

Спешен кредит с лошо ЦКР: Възможно ли е и как?

admin