Здраве

Здравословните ползи от овчето фета сирене

фета сирене

Фетата е типичен продукт за Гърция. Свързваме го с традиционната за там храна, която всички толкова обичаме. Този вид сирене се прави от овче или козе мляко, а да не забравяме факта, че точно то може да се произвежда само и единствено в Гърция! Вероятно най-старото сирене в света е по-актуално от всякога: Овчето сирене става все по-популярно при нас! Опитайте сирене фета, за да усетите вкуса и индивидуалността му.

Още преди хиляди години, хората от слънчева Гърция, са започнали да произвеждат бялото сирене. Те са използвали за направата му най-често козе или овче мляко, а след това са го съхранявали в саламура. Истината е, че никой не знае все още точната датировка на тази божествена храна.
Както се досещате, освен производител, страната е и един от водещите консуматори на този вид храна. Естествено, има и износ. Споделеното щастие винаги е по-хубаво. В последните години, Гърция започна да увеличава износа си към много държави. И така, фета сиренето достигна до всички кътчета на света!

Има много причини да обичате сиренето, не само защото е ужасно вкусно! Често пъти сте чували, че сиренето е само за слаби хора, но не! Фетата обогатява Вашия хранителен режим, заради полезните си свойства. Всички знаем, че сиренето е прекрасно допълнение към всякакви храни, но за съжаление, много хора го избягват, придържайки се към “здравословен” начин на живот. Една огромна грешка! Поради наситения си вкус, една доста по-малка част от него Ви е достатъчна, за разлика от другите видове сирена.

Ще Ви разкрием една част от полезните свойства, които ще откриете във фетата.
В овчето сирене ще откриете голяма доза протеин. То съдържа около 16 грама на всеки 100 грама, помагащи за поддръжката на мускулната маса и нейното изграждане. Нека не забравяме факта, че то помага на тялото да не губи мускулна маса.Всичко това от своя страна намалява и риска от развитие на Диабет тип 2.

Също така, този вид сирене, укрепва костите – цели 500 мг., заедно с 400 мг. фосфор на всеки 100 грама. Костната структура е подобрена, а и зъбите са по-здрави! Полезните му свойства не се простират само до тук. Изследвания сочат, че този тип сирене има антитуморни и антибактериални свойства. Желязо, фосфор, селен, цинк и калий – богатство в едно!

Овчето фета сирене съдържа също изключително много пробиотици, подпомагащи имунната система. По този начин тя се бори с болестите и инфекциите. Здравето на червата Ви е сигурно, предпазвайки чревния тракт от болести и бактерии като ешерихия коли.

Укрепва зрението и кожата, заради съдържанието на Витамин А. Полезните мазнини също не са му чужди. Невероятно, но факт. Истинската фета може да Ви помогне в борбата с килограмите. Наличието на B13 го прави истинска защитна стена за организма, понижаваща и нивата на холестерол. Сърцето и кръвообращението Ви ще са в невероятно здраве!

Фетата, която е приготвена от овче мляко, има по-осезаем вкус и мирис. Според Регламента на Европейската комисия от 15 октомври 2002 г. само бялото сирене, произведено от овче мляко и / или козе мляко, отлежало в саламура и произведено в Гърция, може да носи името “Фета”. Това даде на сиренето фета статут на защитено наименование за произход. Нещо, с което малко продукти могат да се похвалят!

Традиционният вкус, който ще опитате, е истински фурор за сетивата. Добрите новини при него са, че идеално се допълва с всяка храна. Можете да го добавите към ястие или салата. Ще се пренесете в някоя таверна из Гърция, слушайки типичната музика и наслаждавайки се на всяка вкусна хапка.

Ще Ви дадем и няколко съвета! При покупката си, Вие получавате истинско гръцко овче сирене. Съветваме Ви да го съхранявате в хладилник, не повече от 4-5 дни, ако липсва саламура. Естествено, Вие можете да удължите срока му на годност, поставяйки го в добре подсолена вода. Не го оставяйте да престоява твърде дълго, защото по този начин ще изгуби полезните си свойства.

Добавете овчето фета сирене към своето меню, за да опитате най-доброто!

Подобни публикации

Психологическото въздействие на разширените вени и как да се справим с него

admin

Причини за болки в ставите

admin

Тенденции в епилацията на лицето и защо лазерната епилация е най-добрия от тях

redactort