Здраве

Избор на домашен апарат за кръвно налягане – какво трябва да знаете?

Съвременният начин на живот, наложи нуждата от ежедневно проследяване на важни жизнени показатели в домашна среда. Отдавна съществуват домашни апарати за измерване на кръвно налягане, с чиято помощ е възможно да се проследи прецизно сърдечната дейност. Ако сте абсолютно начинаещи в използването на такова устройство и ви предстои покупка, то следващите редове ще ви бъдат полезни.

Кога е необходим домашен апарат за кръвно налягане?

Вие сте хипертоник, тоест страдате от високо кръвно налягане. Защо да губите време в посещение на близката поликлиника, когато можете да си купите апарат и да измерите кръвното налягане в спокойна домашна обстановка? Или пък понякога изпитвате спад в налягането и трябва бързо да определите стойностите, за да вземете правилното лекарство навреме.

Причините да се закупи апарат за измерване на кръвното са напълно достатъчно и едва ли ще бъде пресилено ако кажем, че такъв уред трябва да присъства във всеки дом. Навременната реакция при хипертонична криза може да предотврати инсулт – състояние, което често води до трайни увреждания и дори смърт.

Апаратите за кръвно са задължителни в домовете, където живеят възрастни хора, хора с хронични сърдечни заболявания, както и бременни жени. Цената на тези медицински изделия е доста разумна, включително тази на най-прецизните модели на утвърдени марки. В случая по-важният въпрос е не дали да купим, а какъв точно уред да изберем?

Какъв апарат за кръвно налягане можете да си купите?

С напредъка на електронните технологии се появиха нови разработки, но те не успяха да извадят от употреба стария механичен апарат за кръвно. Като вид и начин на използване, съвременните апарати биват:

  • Механични;
  • Полуавтоматични;
  • Автоматични.

Първият тип е професионален и се използва от лекари и медицински сестри в клиники, болници и др. Не се препоръчва да се използва у дома и още повече самостоятелно. Предимството на механичния апарат за кръвно е висока точност на показанията при сравнително ниска цена. Основният недостатък е, че е трудно да се направи измервне без чужда помощ.

Измерването на налягането с механичен апарат е сложно. С едната ръка е необходимо да изпомпвате въздух и да регулирате скоростта на изпускането му посредством вентил, а с другата ръка трябва да държите фонендоскопа, докато слушате сърдечния ритъм и се опитвате да не пропуснете показанията на манометъра. Колко от вас са в състояние сами да извършват подобна манипулация?

Полуавтоматичният апарат представлява сбор от детайли: маншет, свързан с гумена помпа и електронен дисплей. Вашата задача е да поставите маншета на ръката и да започнете да нагнетявате въздух с помощта на помпата-круша. След като въздухът започне да се изпуска автоматично, резултатът от измерването ще се покаже на електронния дисплей.

Предимствата на полуавтоматичния тонометър са: няма нужда да използвате фонендоскоп, бюджетна цена и по-дълъг живот на батерията (в сравнение с напълно автоматичните устройства). И трите вида апарати могат да се намерят изгодно в онлайн магазин Giga.

Автоматичният апарат за измерване на кръвно включва маншет и устройство с бутони и дисплей. Задачата, която всеки може да изпълни, е да постави правилно и удобно маншета на ръката (има модели за ръка и китка) и да включи устройството чрез натискане на специален бутон.

Вграденият компресор изпомпва автоматично въздуха, а показанията за кръвното налягане се отразяват на дисплея. Повечето модели измерват едновременно кръвното и пулса на пациента, а някои съхраняват показанията от предишни измервания и дори показанията за няколко потребители в паметта.

 

Подобни публикации

Лесна загуба на тегло с чай за отслабване – как?

redactort

Как да не развалите ефекта от лазерната епилация?

gri123

Staviflex – отзиви, цена, производител и мнения – Действа ли Ставифлекс

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .