Култура

TEATRALNOW и ВИА ТЕАТЪР във виртуалното пространство

TEATRALNOW и ВИА Театър ще обединят своите усилия във виртуалното пространство за осъществяване на съвместна дейност и сътрудничество в сферата на изкуството и образованието представяно в електронна виртуална среда.

 

След стартирането на „Виртуална интерактивна  куклен сцена“ с премиерното заглавие на хибридния спектакъл „Сенките на нашите души“, в което взеха участие студенти от НАТФИЗ (ТД-ПМ клас проф. В.Велев) и незрящи актьори от Невиждан театър, работата на ВИА Театър по концепцията „ВИРТУАЛНА СЦЕНА на ИНТЕРАКТИВНОТО ЗРЕЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО“ продължава.

 

Новият надграждащ етап стартира с проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

 

С него започва изграждането на Виртуална интерактивна сцена, предназначена за свободни артисти и независими творчески организации от всчики сфери на изкуството и културата, творческите индустрии и социално ангажираните изкуства. Надграждането на платформата в пълноценна сцена-портал има задачата да подкрепи именно изявата на различен спектър от артисти и организации от сценичните, музикалните и пластическите изкуства, с цел тяхното по-широко представяне чрез средствата на дигиталната среда. Част от планираните събития на външни организации са:

  • Представяне в дигитален формат на МТФ „Театър на отговорността“
    Фестивалът е свързан със документалния и социално ангажирания театър (партньорство между ВИА Театър и Сдружение „Театър на отговорността“). Последното издание е през 2019 г., като, поради пандемичната ситуация, провежданията са преустановени. През 2022 г. организацията предвижда възстановяването му. Събитията в него ще бъдат директно излъчени и разпространени в дигитална среда чрез портал-сцената на ВИА Театър. Към фестивала се предвижда фестивална Академия със серия от уъркшопи, свързани с темата на фестивала, социално ангажираното изкуство и уязвимите групи.
  • Онлайн провеждане на Световна конференция на Word Mime Organisation (WMO) (Word Mime Conference 2023)
  • Word Mime Chat, серии от уъркшоп-лекции със световно утвърдени имена в изкуството на Пантомимата, партнорство на ВИА Театар и WMO. (реализация 2022-23)
  • ВЕЧНИЯ МАРСО (в Портал ВИА), предстоящ хибриден пантомимен спектакъл, коопродукция на ВИА Театър и WMO, с участието Батист Марсо и Джеси Айзенберг. По случай 100 години от рождението на Марсел Марсо (реализация 2023)
  • Онлайн представяне (в портал ВИА) на авторска продукция на свободни творци от цял свят, членове на WMO.
  • ВСЕЛЕНАТА НА СЕТИВАТА, предстоящ синестетичен спектакъл –
    сценично взаимодействие в реална и виртуална среда, коопродукция на ДКИ Къща Музей Панчо Владиеров и ВИА Театър (творчески проект „SYN(es)THESIS 2023“ с участие на НМА, НХА, НДК Класик ФМ радио и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.)

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”. Самият той, пред екипа на TEATRALNOW споделя: „Работата по изграждането на подобна платформа се оказа гигантска и сякаш обективно непосилна. Явно не сме си давали сметка с какво се захващаме, заради липсата на реализационен опит. Сега разбираме, защо само свръх мощни компании могат да си го позволят. Но въпреки всички затруднения, платформата е в напреднала фаза на развитие. Скоро предстои нейният „тест-драйв“. Надяваме се, всичко да мине гладко, без технически изненади. Веднага след това ще последва официално пускане в експлоатация.“

 

Проектът „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

ПРОДЪЛЖАВАТ ИЗЛЪЧВАНИЯТА НА СПЕКТАКЪЛА “СТОЙНОСТТА НА ЖИВОТА” НА ВИРТУАЛНА СРЕДА

admin1

Календарна празнична обредност. Традиции и иновации. Конфесионални различия.

admin

Няколко велики мисли от Петър Дънов

admin