Любопитно

Какво представляват спирачните дискове?

Какво представляват спирачните дискове

Всеки път, когато купувате нов автомобил или мотоциклет, едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите спирачните дискове. Те се наричат ​​също ротори. Има два различни типа спирачни дискове, пробити и прорезни. В зависимост от това какъв тип имате, техният живот е между 120 000 км и 200 000 км.

Вентилирани спирачни дискове

Дисковете са един от ключовите компоненти на спирачната система. Те осигуряват на спирачните накладки необходимия лост за забавяне на вашия автомобил. Те обаче също трябва да разсейват голямо количество топлина. Обикновено се изработват от сив чугун, но се предлагат и от други материали.

Материалът, използван за производството на диска, ще повлияе на неговата издръжливост. Чугунът ще абсорбира повече топлина и ще се износва по-бързо. Цементитът, от друга страна, е крехък и няма да абсорбира добре топлината. Това означава, че дискът ще бъде склонен към изкривяване, напукване и неравномерна дебелина.

Диск може да бъде произведен с дизайн с прорези, което ще подобри охлаждащите свойства на спирачката. Освен това ще намали масата и ще позволи евакуационен път за мръсотия и вода. Слотовете също предлагат допълнително предимство за намаляване на шума.

Какво представляват спирачните дискове - вентилирани

Има много различни видове спирачни дискове. Някои са твърди, други имат процепи или перки, а трети са пробити. Всички те са проектирани да осигурят подходяща спирачна мощност, като същевременно минимизират риска от нагряване.

Пробити и прорезни ротори

Изборът на пробити и прорезни ротори на вашите спирачни дискове може да подобри спирачната ефективност на вашия автомобил. Те са предназначени да подобрят контактното триене между подложката и ротора. Тази увеличена контактна площ означава повече триене, което от своя страна позволява на вашите спирачни накладки да захапват по-бързо и по-последователно. Те също така подобряват вентилацията, което поддържа ротора хладен.

Те също така помагат за евакуирането на влагата и спирачния прах. Те са особено полезни при влажни климатични условия. Слотовете също помагат да се разрушат контактните точки на подложките, което помага за поддържането на ротора чист.

Въпреки че има много предимства на пробитите и прорезни ротори, има и някои недостатъци. Например пробитите ротори имат по-голяма повърхност и могат да износят вашите спирачни накладки по-бързо. По същия начин те също могат да причинят вибрации във вашето управление. Най-добре е да проверите ротора си за износване, преди да закупите нов.

Какво представляват спирачните дискове - пробити и прорезни

Ако имате кола с тежки счупвания, вероятно ще искате да преминете към пробити и прорезни ротори. Те ще ви позволят да извлечете повече мощност от вашата спирачна система, което означава, че ще можете да спирате по-бързо и по-ефективно. Те също така ви помагат да избегнете избледняване.

Въпреки това ще искате да сте сигурни, че имате най-добрите спирачни накладки, които да вървите с тях. Най-добрите накладки ще подобрят работата на вашите ротори, което означава, че ще издържат по-дълго.

120 000 – 200 000 км живот

Обикновено спирачният диск може да издържи между 120 000 и 200 000 мили. Продължителността на живота на диска до голяма степен зависи от вида на диска и начина, по който шофирате.

Най-добрият начин да определите продължителността на живота на вашите спирачни дискове е да се консултирате с професионалист. Те могат да тестват вашите спирачки за признаци на износване и да ги сменят, ако е необходимо.

Спирачките играят голяма роля за осигуряването на безопасно спиране на вашия автомобил. Те се използват и за избягване на сблъсъци с пешеходци и велосипедисти. Те също могат внезапно да спрат колата ви в аварийна ситуация.

Какво представляват спирачните дискове - живот

Един от най-добрите начини да удължите живота на вашите спирачки е да поддържате добра рутинна поддръжка. Смяната на вашите спирачни накладки и дискове веднага щом забележите признаци на износване ще увеличи тяхната дълготрайност.

Друг начин да удължите живота на вашите спирачки е да ги използвате правилно. Това включва да не следвате друго превозно средство твърде отблизо и да намалявате леко. Освен това помага да се избегне необмислено шофиране.

Най-добрият начин да видите дали вашите спирачки са в добро състояние е да направите малко проучване. Потърсете ръководство за марката и модела на вашия автомобил. Използването на ръководство ще гарантира, че не инсталирате грешен компонент.

Източник: Car Expert

Подобни публикации

Какво представлява притеснението у детето и как да работите върху него?

admin

Шега с камила, която няма как да не ви разсмее!

admin

Какви обувки вървят с всичко и как да изградите перфектната си визия

admin