Култура

I-ВО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“ на Сцена-портал «Виртуални интерактивни изкуства»

На 26 и 27 септември 2023 г. в с. Априлово и в с. Долна Малина ще се проведе двудневен фестивал „Реалност – Риалити“, организиран в рамките на проект „Животът„Реалност – Риалити“, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

 

Изградената по Проекта към Фестивала постановка «Животът Реалност-Риалити» ще бъде излъчена чрез платформата Сцена-портал за Виртуални интерактивни изкуства (Virtual Intetactive Arts) на 26.09.2023 от 18:00, директно от театралната зала на НЧ „Васил Левски – 1943”,  с. Долна Малина.

 

Темата на спектакъла е ЕМПАТИЯТА в съвременния свят: Смисълът да се интересуваме от чуждите проблеми и да ги припознаваме като „наши“ общи; Възможноста да живеем заедно, да се подкрепяме, дори и от разстояние.

 

Режисьор на постановката е проф. д-р Велимир Велев – основател и управител на Фондация „Невиждан театър“, водеща организация по проекта.

Фондацията е създадена през 2018 г. като естествено продължение на дългогодишните културни и творчески проекти на трупата на „Невиждан Театър“ – първата и едиствена трупа от незрящи актьори в света, работеща в сферата на Визуалните сценични изкуства (Театър на Сенките, Марионетен театър, Театър на Маските, Театър на визуалната импресия, Театър на «Черната кутия»). Партньори в проекта са сдружение „Младежки дейности“, гр. Пазарджик и норвежката организация Haugen Productions (Haugen Produksjoner).

В представлението ще участват актьори от норвежката трупа Haugen Productions, незрящи актьори от трупата на „Невиждан Театър“, студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и популярният музикант и изпълнител Петър Рангелов.

 

Освен представлението, програмата на фестивала включва провеждане на кулинарно ателие, пърформанс с актьори-аматьори, форум „Културен калейдоскоп”, дискусионен модул “Културно и социално предприемачество” и др.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“, през която се излъчва фестивала е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „СТРАТЕГИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ВИА ТЕАТЪР ЧРЕЗ ПОРТАЛ-СЦЕНА ЗА ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“, с финансовата подкрепа на „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Езикът оформя начина, по който мислим – твърди Лера Бородицки

admin

Как са се появили първите икони?

admin

Научете истинската история на Египетските пирамиди! Задължително вижте!

admin