Култура

Сцена-Портал «Виртуални интерактивни изкуства» с премиерно излъчване на спектакъл на 27-ми март

На 27 март  ВИА ТЕАТЪР ще отбележи празника на Театъра с Премиерно излъчване на първия спектакъл в програмата на своята нова платформа.

 

Официален премиерен старт на работата на Сцена-Портал «Виртуални интерактивни изкуства», част от планираната програма с излъчвания на запис и на живо, ще бъде направен със спектакъла „Сенките на нашите души“.

Създаден по Проект на НФК „Училище за Зрение“, „Сенкита на нашите души“ е хибриден спектакъл на сенки изграден специално за виртуална сцена. Три актьорски екипа играят едновременно на сенки на три отделни екрана. Те се „стриймват“ през платформата на ВИА, като се „слепват“ в един цялостен виртуален екран, създавайки четвърто сценично произведение – постановка на сенки, която може да се гледа само от он-лайн зрителите на платформата.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез Портал-сцена за Виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор no VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Изменението на климата унищожава най-старите пещерни рисунки в света, направени в Индонезия

admin

Няколко велики мисли от Петър Дънов

admin

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ – ПРОЕКТ „ЖИВОТЪТ РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“ на Виртуалната сцена на ВИА Театър

admin1