Любопитно

Какви видове аминокиселини има и как се приемат

Видове аминокиселини

Аминокиселините са органични вещества, състоящи се от въглерод, водород, кислород, азот и един радикален елемент. В човешкото тяло те се комбинират в пептидни вериги, образувайки протеини – един от най-важните компоненти на метаболитните процеси. Повечето от протеините в нашето тяло са изградени от 20 основни аминокиселини, подредени във вериги в различен ред. Различните видове се делят на заменими (неесенциални) и незаменими (есенциални). Получават се от протеинови храни: всеки протеин, който влиза в тялото, се разгражда до аминокиселини, които впоследствие ще бъдат превърнати в други протеини, необходими на тялото. Ако една аминокиселина не е достатъчна, за да изгради желания протеин, тялото може да я произведе самостоятелно, използвайки друго вещество като основа. Не всяка аминокиселина обаче може да бъде заменена, защото някои от тях не се произвеждат в организма. 

Видове аминокиселини

Функциите на различните аминокиселини и как да ги използвате 

От онлайн магазин Fitnesdobavki.net са приготвили списък на най-често срещаните аминокиселини под формата на хранителни добавки, заедно с техните функции в организма:

  1. ВСАА (левцин, изолевцин и валин) – намаляване на разрушителното, негативно въздействие върху мускулите. Приемат се преди тренировка или веднага след нея. В нетренировъчни дни BCAA се приемат с храна веднага след събуждане.
  2. Глутамин – ускоряване на метаболизма и забавяне на катаболните процеси, както и стимулиране на имунната функция на организма. Глутаминът се приема 2 пъти на ден: преди обяд или веднага след тренировка и втори път преди лягане. Максималната дневна доза е 30 грама, но за спортистите е достатъчно да приемат между 5 и 15 грама. Увеличените порции се използват само за медицински цели, както е предписано от лекар. 
  3. Креатин – поддържане на енергийни резерви по време на тренировка, неутрализиране на млечни киселини, мускулни помпи. Най-ефективната добавка за натрупване на мускулна маса. Креатин се пие по 2-5 грама на ден, като дневната доза се разделя на 2-3 пъти. Времето на прием на добавката не влияе върху нейната ефективност, но е по-добре да я използвате с храна.
  4. Карнитин – ускоряване на изгарянето на мазнините с освобождаване на енергия. Карнитинът е най-ефективен при борбата с излишните килограми. Освен за отслабване, се приема и за производство на енергия, така че се пие само преди тренировка: 30-40 минути преди началото на натоварването. В други периоди от време той е най-малко ефективен. Стандартната доза е между 500 и 1500 милиграма, а максималната – 2000 милиграма.
  5. Аргинин – помпа мускулите, подобрява метаболизма на азота, повишава издръжливостта. Подпомага натрупването на мускулна маса. Аргинин трябва да се приема на празен стомах, като добавката се разделя на 3 пъти: преди и след тренировка, както и преди лягане. Дозировката е 6 до 10 милиграма на ден.
  6. Тирозин – потиска апетита, помага за намаляване на мастните натрупвания. Използва се само за отслабване. При пасивен начин на живот нуждата от тирозин е не повече от 2 грама, но при редовно физическо натоварване тирозинът е необходим в количество от 3 до 5 грама на ден. Най-доброто време за консумация е 25-35 минути преди всяко хранене.
  7. Таурин – участва активно в работата и възстановяването на мускулите. Също така увеличава притока на енергия, съответно можете да удължите вашата тренировка с употребата му.

Времето за прием и дозировката зависят от самата аминокиселина, но начинът на приложение се определя от формата на добавката, така че към избора ѝ също трябва да се подхожда отговорно.

Начин на приемане

Най-простата форма на добавки са комплексни капсули и таблетки. Недостатъкът им е единствено по-дългата смилаемост, както и необходимостта от поглъщане не само на полезни вещества, но и на желатинова капсула. Старайте се да ги пиете с достатъчно количество вода и винаги се съветвайте със специалисти, които да ви насочат правилно.

Подобни публикации

Защо не мога да заспя?

admin

Как се връзва конец против уроки

admin

Ако вашият партньор прави тези 6 неща, е луд по вас

admin