Любопитно

Какви видове аминокиселини има и как се приемат

Видове аминокиселини

Аминокиселините са органични вещества, състоящи се от въглерод, водород, кислород, азот и един радикален елемент. В човешкото тяло те се комбинират в пептидни вериги, образувайки протеини – един от най-важните компоненти на метаболитните процеси. Повечето от протеините в нашето тяло са изградени от 20 основни аминокиселини, подредени във вериги в различен ред. Различните видове се делят на заменими (неесенциални) и незаменими (есенциални). Получават се от протеинови храни: всеки протеин, който влиза в тялото, се разгражда до аминокиселини, които впоследствие ще бъдат превърнати в други протеини, необходими на тялото. Ако една аминокиселина не е достатъчна, за да изгради желания протеин, тялото може да я произведе самостоятелно, използвайки друго вещество като основа. Не всяка аминокиселина обаче може да бъде заменена, защото някои от тях не се произвеждат в организма. 

Видове аминокиселини

Функциите на различните аминокиселини и как да ги използвате 

От онлайн магазин Fitnesdobavki.net са приготвили списък на най-често срещаните аминокиселини под формата на хранителни добавки, заедно с техните функции в организма:

  1. ВСАА (левцин, изолевцин и валин) – намаляване на разрушителното, негативно въздействие върху мускулите. Приемат се преди тренировка или веднага след нея. В нетренировъчни дни BCAA се приемат с храна веднага след събуждане.
  2. Глутамин – ускоряване на метаболизма и забавяне на катаболните процеси, както и стимулиране на имунната функция на организма. Глутаминът се приема 2 пъти на ден: преди обяд или веднага след тренировка и втори път преди лягане. Максималната дневна доза е 30 грама, но за спортистите е достатъчно да приемат между 5 и 15 грама. Увеличените порции се използват само за медицински цели, както е предписано от лекар. 
  3. Креатин – поддържане на енергийни резерви по време на тренировка, неутрализиране на млечни киселини, мускулни помпи. Най-ефективната добавка за натрупване на мускулна маса. Креатин се пие по 2-5 грама на ден, като дневната доза се разделя на 2-3 пъти. Времето на прием на добавката не влияе върху нейната ефективност, но е по-добре да я използвате с храна.
  4. Карнитин – ускоряване на изгарянето на мазнините с освобождаване на енергия. Карнитинът е най-ефективен при борбата с излишните килограми. Освен за отслабване, се приема и за производство на енергия, така че се пие само преди тренировка: 30-40 минути преди началото на натоварването. В други периоди от време той е най-малко ефективен. Стандартната доза е между 500 и 1500 милиграма, а максималната – 2000 милиграма.
  5. Аргинин – помпа мускулите, подобрява метаболизма на азота, повишава издръжливостта. Подпомага натрупването на мускулна маса. Аргинин трябва да се приема на празен стомах, като добавката се разделя на 3 пъти: преди и след тренировка, както и преди лягане. Дозировката е 6 до 10 милиграма на ден.
  6. Тирозин – потиска апетита, помага за намаляване на мастните натрупвания. Използва се само за отслабване. При пасивен начин на живот нуждата от тирозин е не повече от 2 грама, но при редовно физическо натоварване тирозинът е необходим в количество от 3 до 5 грама на ден. Най-доброто време за консумация е 25-35 минути преди всяко хранене.
  7. Таурин – участва активно в работата и възстановяването на мускулите. Също така увеличава притока на енергия, съответно можете да удължите вашата тренировка с употребата му.

Времето за прием и дозировката зависят от самата аминокиселина, но начинът на приложение се определя от формата на добавката, така че към избора ѝ също трябва да се подхожда отговорно.

Начин на приемане

Най-простата форма на добавки са комплексни капсули и таблетки. Недостатъкът им е единствено по-дългата смилаемост, както и необходимостта от поглъщане не само на полезни вещества, но и на желатинова капсула. Старайте се да ги пиете с достатъчно количество вода и винаги се съветвайте със специалисти, които да ви насочат правилно.

Подобни публикации

Как да изберем фурна за вграждане

adminche

Епична шега! Ето така се продават обувки! (VIDEO PRANK)

admin

За Сирия – бързи любопитни факти

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .