Факти

Какво представлява и как се лекува кокаиновата зависимост

Кокаинова зависимост

Наркоманията е заболяване, което става все по-популярно. Все повече хора са изправени пред подобен проблем и веднъж попаднали в този „омагьосан кръг“, не знаят как да постъпят. Всеки вид зависимост трябва да се лекува незабавно. Това важи и за кокаиновата зависимост. Това е доста сложен вид наркотик, който води до пристрастяване и може да доведе до необратими негативни последици. Кокаинът е най-мощният стимулант на нервната система, открит в природата. Само няколко дози могат да бъдат достатъчни, за да причинят много силна психологическа зависимост и в бъдеще да доведат до продължителна тежка депресия. Поради тази причина е наложително, а може би и животоспасяващо, да се обърнете към лекар-специалист и да започнете навременно лечение на кокаинова зависимост.

Кокаиновата зависимост действа като еуфория. Действа стимулиращо на нервната система и повишава мускулния тонус, като по този начин подобрява паметта и концентрацията, помага за стимулиране на творческото мислене, а също така предизвиква наслада.

Употребата на кокаин може да бъде разпозната по физически признаци, а именно, че при зависимите пулсът и кръвното налягане се повишават, а зениците също се разширяват, без да реагират на ярко осветление. След като ефектът на веществото отшуми, настроението на пристрастения се променя драстично. Еуфорията внезапно се заменя с депресия, гняв и агресия. Той не може да преодолее това състояние сам, затова посяга към следващата доза.

Лечение на кокаинова зависимост, против волята на зависимия, най-вероятно няма да даде положителни резултати, а може да предизвика допълнителни конфликти или дори престъпления.
Лечението на кокаинова зависимост изисква търпение и големи усилия от страна на пациента. Първият етап от терапията се състои в прочистване на организма от кокаиновите остатъци, които се намират в тъканите седмици и месеци. Детоксът се извършва със специални препарати. Вторият етап от лечението се състои от психотерапевтични сесии, които помагат на човека, да се пребори с психологическия „глад“ за кокаин.

След основния курс на лечение пациентите преминават през рехабилитация, която има за цел да ги върне към нормалното ежедневие.

Подобни публикации

10 звезди, които са загубили красотата си, но за запазили чара си (Снимки)

admin

Най-мощното и разрушително земетресение в историята на Япония

admin

5-те най-големи лъжи в българската история

admin