Полезно

8 съвета за безопасност в работната зона на пътното строителство

Според статистиката на Европейска агенция за безопасност и здраве при работа, около 20 000 души, които работят в строителната индустрия, се нараняват всяка година при злополуки, свързани с пътни и магистрални проекти.

Най-честата причина за злополуки в пътностроителните проекти включват, но не се ограничават до:

  • Падания, които са резултат от лошо конструирани повърхности или ръбове, които не са достатъчно защитени;
  • Токов удар в резултат на контакт с проводници под напрежение или комунални линии;
  • Активно оборудване или части, които не са добре защитени, което води до захващане на дрехи или крайници;
  • Удари, които са в резултат на летящи обекти;
  • Сблъсъци с превозни средства.

Именно поради тези причини от упълномощените агенции се разработиха стандарти и регулации за постигане на по-добра безопасност на работното място. Целта е да се ограничат злополуките на работните места на и около пътни участъци.

Това обаче отменя възможността все още да се случват инциденти. Моля, вижте следните 7 съвета за подобряване на безопасността в работните зони на пътното строителство.

1. Носете дрехи, които осигуряват висока видимост

Дрехите с висока видимост се предлагат във флуоресцентни ярки цветове и могат да се използват през деня или през нощта. Този тип облекло позволява на работника да се открои в различни условия.

През нощта и в среда с лоша видимост е препоръчително да носите светлоотразителни жилетки и униформи. Тяхната отразяваща материя ги прави силно забележими и привлича вниманието на водачите. Флуоресцентната жилетка и униформата се препоръчват и при среда с лоша видимост. Отразяващите ленти за ръце и шапка също са важни аксесоари към работното облекло.

2. Идентифициране на потенциални опасности на работното място

Идентифицирането на потенциални опасности по време на работа улеснява избягването им. Също така е важно редовно да извършвате проверки, за да идентифицирате нови потенциални опасности, тъй като докато продължавате да работите, могат да се появят нови рискове за околната среда, създаващи нови опасности, които не са предвидени. Оборудването може да се износи, поддръжката може да бъде пренебрегната и самият процес може да се забави.

Важно е персоналът да е достатъчно добре квалифициран, за да може пълноценно да използва наличното оборудване. Също така е важно да идентифицирате мъртви зони и да се използва правилна маркировка.

3. Използвайте одитори и координатори

Персоналът е най-важният ресурс на една успешна компания – важно е да се гарантира, че работниците упражняват дейността си в безопасна среда. Това помага за избягване на злополуки и наранявания на работното място. Този персонал също така отговаря правилното разполагане на обезопасяващото оборудване.

Наблюдаващият персонал трябва да следи работния процес и правилната експлоатация на техническото оборудване до края на проекта. Тяхна отговорност е да провеждат регулярна проверка на изправността.

Правилната комуникация е ключов елемент за добрата екипна работа, а обикновено е изградена от координаторите. Трябва да има утвърдени методи на комуникация в различни условия. Използването на жестове в доста случаи може да е полезно.

4. Разбиране и използване на комуникационни сигнали

Ясната комуникация е жизненоважна в строителната площадка с цел запазване на безопасността и повишаване на производителността.

Целият екип трябва да е съгласен и инструктиран, когато става въпрос за комуникационни сигнали. Персоналът трябва също така да разбира значението на всеки сигнал, който трябва да се използва в комуникацията на работното място.

Някои комуникационни методи са по-подходящи за определени задачи – например използването на ръчни сигнали е подходящо при товарене или разтоварване на оборудване от превозно средство и когато превозно средство влиза или излиза от работното място.

Винаги трябва да общувате с работниците, които са около вашето работно място, за да сте сигурни, че всички са на една и съща страница относно на тяхната безопасност и задължения.

5. Сложете предпазен колан

Когато работите с машини в работни зони, уверете се, че носите предпазния колан. Никога не управлявайте работно превозно средство, без първо да се обезопасите, независимо от дължината на разстоянието, което искате да изминете.

6. Бъдете внимателни

Когато използвате работно оборудване или шофирате служебни превозни средства, е важно да спазвате най-високата степен на предпазливост. Внимавайте и за превозни средства, когато не сте в ролята на водача.

Когато някой работи около вас с опасно съоръжение е добре да се уверите, че той знае точно къде се намирате. Спазвайте винаги необходимата дистанция.

7. Идеално е да се хидратирате

Строителните работи със сигурност ще ви се отразят, особено през лятото. Ето защо е идеално да правите почивки с цел хидратиране.

Доброто здраве, както и моментното физическо състояние винаги са важен фактор. Хидратацията е важна за всички работници, чиято професия е свързана физическо натоварване. Моментната загуба на енергия и фокус може да доведе до инциденти на работното място.

Вземете подходящата табела за вашата работна зона

Ако имате нужда от утвърдена компания в сферата на производството и продажбата на пътни знаци, потърсете професионална консултация и оферта от Елит пътна сигнализация. Знаците, които произвеждат са сертифицирани и отговарят на всички изисквания.

Подобни публикации

3 признака, че ставате този, който трябва да бъдете

admin

Освежете спалнята с пъстра цветова схема

admin

8 основни съвета за правене на снимки на обществени места

king content