България Любопитно Мистерии

Чудотворните икони в България. Уникално!

От хилядолетия хората се молят пред икони на определени личности, като вярват, че те ще им донесат щастие и здраве. Има обаче икони, които наистина са утвърдили авторитета си на чудотворни. Именно за тях ще стане дума в следващите редове.

1. “Богородица Троеручица” в Троянския манастир

"Богородица Троеручица" в Троянския манастир "Богородица Троеручица" в Троянския манастир
“Богородица Троеручица” в Троянския манастир

Тази икона е основна покровителка в Троянския манастир. Тя наподобява пътеводителка.  Нейната история се свързва с чудото, което се е случило със свети Йоан Дамаскин през 8 век.  Тъй като Йоан бил силен противник на иконоборчеството в Сирия, където управлявал  Лъв III, императорът решил, че ще го накаже. Понеже свети Йоан не е бил под неговата власт, халифатът поел нещата в свои ръце. Наказанието било отсичане на дясната ръка.  След като няколко пъти се е молил пред иконата, ръката на светията станала отново здрава. Това е причината на някои места тази икона да има трета ръка.

2. Свети Мина

Свети Мина „Света Петка“
Свети Мина „Света Петка“



Иконата на свети Мина се намира в старинния храм „Света Петка“ и в едноименния храм в София.  Смята се, че светецът е загинал докато е защитавал християнската вяра. По това време на мястото, където е манастира, кръстен на неговото има, е имало цял комплекс от манастири и училища, където са се обучавали духовници.  Останки от манастира са намерени по коритото на Владайската река, а през 1927 комплексът е възстановен .

3. Иконата на Николай Чудотворец

Николай Чудотворец

В София, на мястото до бившия „Кореком“ има миниатюрен храм. Именно там се пази иконата на свети Николай Чудотворец.  В началото на 1944 храмът е бил бобадиран.  От храма остават няколко стени. По чудо стената, където е била поставена иконата на светеца, остава непокътната. Всъщност, върху оцелелите останки и стени е изградена сегашната църква.  Николай Чудотворец  е покровител на банкерите. Не е случайно, че много хора се молят пред него за работа. Освен това, той пази семействата и помага на несемейните да намерят своя партньор в живота.

 

 

Изочник: https://ikonite.bg

Подобни публикации

Езикът оформя начина, по който мислим – твърди Лера Бородицки

admin

Китай разработва изкуствена луна, за да украси нощното небе

admin

8 не толкова известни картини, които трябва да видите!

admin