За Дома

Топ въпросът на сезона: Как да спестим електроенергия и да облекчим бюджета си

отоплителни инсталации

Потреблението на ток расте, с него и месечните сметки през зимата – какви са възможните решения за облекчаване на бюджета

Пестенето на електроенергия изглежда все по-непостижимо, особено когато се намираме в разгара на зимния сезон. Голям дял от месечните сметки принадлежи именно на консумацията на ток, въпреки че днес ние избираме да инвестираме основно в енергийно ефективни уреди. Например климатици от висок енергиен клас, обозначен на етикета им с А+++, могат да ви спестят над 70 процента от изразходваната енергия.

Какво обаче не ни достига, за да сме доволни от крайния резултат?

Няколко полезни съвета могат да подобрят положението с непосилните суми, ако ги приложим на практика с цел да намалим загубите на енергия в дома си:

Подходящи отоплителни инсталации

Вместо да разчитате само на отопление на ток, може да откриете разнообразието от съвременни варианти, за да постигнете максимален комфорт у дома. Алтернативите са не една или две – котли на твърдо гориво, системи за подово отопление, пелетни съоръжения и т.н. 

При покупка на климатик се доверете на инверторна технология. Консултирайте се с професионалисти в областта как да го настройвате, защото това също е един ключ към неговата енергийна ефективност. Поддържайте филтрите му чисти, за да не се губи от мощността му.

  • Готварска печка и котлони

Фурната може да се използва максимално, ако печете няколко ястия едновременно. Отваряйте рядко вратата й и я изключвайте минути преди края, за да довършите готвенето с остатъчната топлина. Огледайте уплътненията й, ако е нужно ги възстановете, за да не се стига до загуби.

Спирането известно време преди приключване на готвене важи също и за котлоните. Следете дали съдовете, които използвате имат здраво и правилно дъно, защото в противен случай това също води до повишаване на консумацията на енергия, тъй като вдлъбнатините изискват допълнително затопляне.

  • Пералня и миялна машина

Новите модели имат кратки или еко програми, при които се работи на по-ниски градуси.

  • Хладилник и бойлер

Препоръчителната температура, на която да бъде настроен бойлерът, е около 55 градуса – така може да спести енергия за затопляне на водата с поне 10 процента. Нощната тарифа на ток е класически подход, когато искаме да постигнем икономия.

В хладилника не е добре да се оставят отворени продукти, бутилки или съдове. Може да се изненадате, но така уредът харчи повече енергия за охлаждане. Подредбата също е от значение. За да циркулира свободно въздуха, трябва храната да е хармонично разпределена по рафтовете. Периодичното размразяване е ключово, за да не се събира лед, защото той също увеличава сметката ви за ток.

Основни препоръки за всяко жилище

Уредите, които не се употребяват в ежедневието, не бива да бъдат включени постоянно в мрежата.

Изключвайте всичко, което се сетите, когато няма да сте вкъщи или ще пътувате за няколко дни. Да, това се отнася и за всички зарядни устройства, които забравяте в контактите!

Не отоплявайте стаи, които не са обитаеми, освен ако не сте си осигурили стабилен източник на енергия, независим от електрическата мрежа.

Какви възможности съществуват за това, може да проверете на https://germanov-pipe.bg.

Подобни публикации

ВИК проблеми

admin

Как да купим правилната играчка за дете: Съвети от психолог

redactort

Ползи от наемането на професионални хамали за вашият бизнес

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .