Полезно

Строителството с блокчета Итонг – какво трябва да знаем преди и по време на зидарията?

Итонг – строителни блокчета от клетъчен бетон, които се произвеждат с различна дължина и дебелина. Дебелината им може да варира от 50 до 350 mm. От това зависи и якостта им. При спазването на определени прости правила, сиренето с тези блокчета и наистина много лесно. Те, освен че могат да улеснят работата ви, имат влияние и върху това, колко здрава и ефикасна може да бъде зидарията.

Преди да започнете да зидате, направете проверка, като ги поставите едно върху друго, без разтвор. Така ще знаете предварително какъв ще бъде крайният резултат. Едва след това разбъркайте разтвора с пясък и цимент. Но този разтвор се използва само, когато уредите първия ред. Това е начин да нивелираме зидарията, ако отдолу имате неравна основа. Тук няма как да използвате специалното лепило, понеже той е доста по-рядко и е невъзможно да се сложи слой по-дебел от 5 милиметра. С това лепило можете единствено да лепите едно за друго блокчетата Итонг от клетъчен бетон. Лепилото е заводско, като към сместа не трябва да прибавяте никакви други вещества, а само да разбъркате с чиста вода.

Зидането и строенето с Итонг става много бързо и лесно със специалният разтвор лепило. Правилните им размери и форма, както и това, че са лесни за обработка, правят работата лесна.

Фирмата производител предлага допълнително улеснение за майсторите. Блокчета Итонг освен в традиционни размери и форми се правят и с отвори и други форми. Те са много подходящи, когато трябва да се прави кофраж.

Има блокчета с отвори, които поставени едно върху друго и запълнени със смес, се превръщат в колони. Има и такива с форма на корито – в тях могат да се отливат различни хоризонтални елементи. Само трябва да се спазва общото правило за дебелината на бетона, когато се прави кофраж и как да бъде оформена арматурата.

При всички случаи, в които имаме нужния размер на напречното сечение на елементи от конструкцията, могат да се ползват блокчета Итонг с отвори.

Подобни публикации

Проверка на ток – бързо и лесно

admin

Какво трябва да знаем за дългите ботуши над коляното?

admin

Как да се отървете от ботушите, които вече не носите

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .