За Дома

Стандарти за осветяване на жилищни помещения

Осветеността на помещението е фактор, който оказва пряко влияние върху общото състояние на човек, както по време на работа, така и по време на почивка. Ето защо е изключително важно да създадете правилното осветление във всяка стая от жилищното пространство. Освен това необходимото му ниво трябва да се поддържа както през деня, така и вечер.

 

В края на 2002 г. Международната комисия по осветление (CIE) обнародва международния стандарт за осветление ISO 8995. ISO 8995 стандартизира осветлението по-подробно, а също така подчертава изискванията за ограничаване на неудобните отблясъци и изискванията за индекса на цветопредаване. Горните норми обаче не са ограничение в изискванията, във всеки отделен случай изискванията могат да бъдат увеличени. Съгласно предписаните от него стандарти, осветлението в различните помещения на жилището трябва да се поддържа на ниво:

 

  • в дневните и в кухнята — не по-малко от 150 Lx;
  • в детската стая – около 200 Lx;
  • на работното място – около 300 Lx;
  • в банята и сервизните помещения – 200 Lx.

 

Можете да проверите наличието на необходимото ниво на осветеност в конкретна стая с помощта на специално устройство – луксомер. При планиране на осветлението на една стая трябва да се вземе предвид естественото й осветление през различните сезони на годината, като се регулира нивото му чрез завеси и щори.

 

Що се отнася до организацията на изкуствено осветление, тук също можете да срещнете определени проблеми. Например, какво да направите, ако в апартамента няма място за кабинет или библиотека и работното място трябва да бъде организирано в хола или спалнята? В този случай зонирането на стаята с различни нива на осветеност на различни зони на стаята ще дойде на помощ. Освен това разнообразието от модерни полилеи ви позволява лесно да постигнете желания ефект и дори да добавите плюс към решението за интериорен дизайн:

 

настолна лампа ще създаде благоприятна среда за работа точно на работния плот, докато светлината от нея няма да засегне особено други домакинства в стаята;

подова лампа до диван или фотьойл, където обичате да седите вечер или великолепна стенна аплика ще създаде не само ефектна атмосфера за четене, бродиране и др., но и ще допринесе за усещане за комфорт и уют; – прожекторите, разположени в работната зона, ефективно ще я подчертаят и ще осигурят необходимото количество светлина.

 

Използвайки такива прости трикове, вие ще постигнете организацията на необходимото осветление в различни работни зони, ще се спасите от пристъпи на депресия или стрес, ще запазите зрението и стойката си, а също така ще направите стаята по-домашна и удобна.

Подобни публикации

Страхотни идеи, които можете да реализирате със самозалепващо се фолио

admin

Луксозни подобрения в банята: Идеи за създаване на СПА изживяване

redactort

Колко струват услугите изхвърляне на мебели София

admin