Обща категория Психология

Самоконтрол и как да работи за нас

Самоконтрол значение

В една песен се казва,, Трябва да оставя емоциите си за да изригна”, но това не означава, че се налага да следваме думите в действителност. Още повече, че това , към което подтикват, си е доста сериозна работа.,, Изригват” вулканите, а ,,трябва”-е,то си е трябва. Съгласни сме, че обичаме да употребяваме думи и изрази, свързани с вулканите, когато става дума господин или госпожа Гняв: например ,, изригна”, ,, избухна”, ,, излезе от кожата си”, или пък,, нажежен”, ,, земетръсен” , ,,бълващ”, ,, напушен”. Но вулканите не са живи, те са водени от природна сили, те не могат да не изригват, докато ние сме човешки същества и можем- ето къде се крие възможността за нас- в самоконтрола.

Управление и контрол на емоциите

Самоконтролът всъщност е способност да управлявате и контролирате емоционалното си състояние, като ключовите думи тук са,, управляване” и ,,контрол”. Песента, която цитирахме по-горе, продължава така:,, Доволен съм само когато стана моето”. Клайв Шърлок , психиатър- консултант в Оксфорд има какво да каже по въпроса: ,, Ако се научим да търпим и приемаме някое чувство, това означава, че нещо се променя. Но това не значи да го понасяте стоически. Това е желанието да се освободим от мисълта ,,Трябва да стане на моето” ….
Какво има предвид той? Да предположим, че сте предпочели да приемете с неохота някой роднина по съпружеска линия, а не да покажете, че не го харесват или да не му обръщате внимание. Сега, когато сте загрижен за роднината си и най-вероятно по настояване на партньора, вие решавате, че за в бъдеще ще приемете всяко нещо около роднината. Ако оттук нататък действате честно и в съответствие с вашето решение, то вие правите много повече от това да бъдат е стоически издръжлив. Още повече, че като парите враждебното си отношение към човека, за когото става въпрос, вие Всъщност сте се отказали от това да стане на вашето, е то е било просто да зачеркнете този човек от живота си.

Има и други чувства в поезията, които допадат на много от нас. Но това всъщност е тържеството на свободния дух-,, няма друг живот, който да ме радва” и ,, ако ми харесва да съм свободен и обичам да скитам, значи има нещо циганско в душата ми”. Това звучи твърде добре, но бедата е там, че трябва да сме отговорни и загрижени за човека до нас. Свят, в който всеки от нас реши,че ще прави точно каквото иска да прави, когато си иска и с когото си иска, а последиците да вървят по дяволите, ще бъде невъзможно хедонистичен. Необходим е някакъв самоконтрол в обществото, ако трябва да бъдем точни, дори голям, за да функционира това общество нормално. Умението за самоконтрол означава да работим с чувствата си, а не да им се отдадем. Те не са тирани, които да бъдат задоволени рутинно, че на пръв поглед е така. Има начини да им се противопоставим. Вместо да мислите ,, Трябва да го имам сега”: ,, Нистина ли имам нужда от това сега?” като отложите задоволяването и потиснете импулсивността, вие постигате контрол върху самите себе си и веднага печелите предимство пред всички останали, чийто инстинкти са да задоволят нуждите си на моменти.

Наистина ли го искам

Спомнете си за нещо, което сте желали и получили. Дали наистина сте го искали толкова много? Има ли значение, ако не го притежавате? Можете ли да изчакате с неговото получаване? Между другото, ако все още се чудите, отговорите не би трябвало да са ,,не” Нашата работа не е да отказваме удоволствия, просто задаваме въпрос.

Самоконтролът е да управляваш чувствата си по такъв начин, че да имаш подходящо поведение в зависимост от обстоятелствата. Ако сте претърпели някакъв неуспех, самоконтролът е в това, успеете да намерите перспектива която да ви позволи да се отърсите от нервността, унинието или сковаващата тревога. Хората които не притежават това умение, постоянно се борят с чувството, че са нещастни, постоянно мислят за това и отказват да оставят нещата да се уталожат. Така наречените сапунени опери, излъчвани по телевизията, са пълни с такива хора и това разбира се,  е същественото. Не може да управлявате чувствата си в една телевизионна драма- просто ги излагате на показ, за да ги видя всички други. На обратния полюс са другите хора които успяват много бързо да се отърсят и възстановят след всеки удар на живота по тях. Политиците и големите спортисти са такива, а и трябва да бъдат такива  хора. Тях често ще ги чуете спокойно да казват: ,,Така се случи. Не мога да направя нищо повече по въпроса  Нека продължим напред.” Поведението на работното място и извън него обикновено е различно- понякога много различно. Тъй като работим сред други хора, упражняването на самоконтрол на работното място е нещо, на което се обръща много по-голямо внимание. Това означава да сте способни да контролирате емоциите си така, че те да подпомагат, а не да пречат на изпълнението на поставените задачи. Това включва да се държите добросъвестно, почтенно и с ясната отговорност за личното си представяне- тук няма място за поведение тип ,, примадона” или,, изби ми чивията”.

 

Още по темата:

  • Самоконтрол при децата
  • Самоконтрол психология

Подобни публикации

Как са се появили първите икони?

admin

Как да развиете интуицията си?

admin

Аспекти на самопознанието и как може да помогне да бъдем успешни

admin