Обща категория Спорт

Изкуство на състезанието с картинг

kartingМного пилоти при тренировките си допускат едни и същи  грешки, които им стават навик. В последствие те усвояват добре грешни навици.

Тук виждате често срещано нещо – група картове, от които всички се борят за първото място. Изпреварването, защита, връщане на позиция – това е квинтесенцията на състезаването. Нищо чудно, че най-интригуващите моменти в картинг спорта са надпреварите на пилотите гума до гума

Тренирането, само по себе си, не ви прави добри. Добрите тренировки ви правят добри.

В случай, че усетите, че сте станали мудни в пилотирането /обикновено това е заради физическо или психическо изтощение/, по-добре спрете. Няма смисъл да упражнявате грешни навици. Именно заради това е важно да ви наблюдава опитен човек с тренирано око. Той би могъл да ви покаже какво да промените, за да избегнете дадена грешка преди тя да е станала навик, или най-малкото да ви даде сигнал да спрете да я правите. Не казваме, че не би трябвало или няма да допускате грешки, а че вашата цел е да се учите от тях и да не ги повтаряте до степен те да определят стила ви на пилотиране. Случва се човек да стане по-бърз чрез нещо ново, което е научил благодарение на грешка.

Например, когато „сбъркате” и влезнете с по-висока скорост в завой, а същевременно се окаже, че е възможно да задържите тази скорост – резултатът е, че печелите време. Единственият начин да научите нещо от грешките си обаче е да не се съдите за тях. Какво имаме предвид – набелязвате дадена грешка, питате се каква е истинската причина, поради която сте я допуснали и какво ще промените, за да не я правите отново. С нищо няма да ви помогнат мисли от типа на „глупак, как можа да направиш такава тъпотия”. По-скоро ще ви навредят.

Състезанието започва от квалификацията. Ако се класирате в задната част на колоната, ще ви коства огромни усилия да се върнете в челото. Ето защо квалификациите са толкова важни.

Промени по настройките на шасито и двигателя с цел по-добро поведение на карта се правят по време на тренировки. Тук отново трябва да сте наясно какво сте постигнали с новите настройки. Няма смисъл да правите повече от една промяна наведнъж, тъй като в случай, че картът стане по-бърз, няма да знаете защо. Една от новите настройки може да е спомогнала за по-високата скорост, докато останалите може да са навредили.

От съществено значение е да си водите записки за всяка промяна по настройките и ефекта от нея. Това е единствения начин да избегнете повторението на една и съща грешка. Най-добре е да нарисувате скица на пистата и да си водите бележки относно траекторията, по която карате, както и поведението на карта във всеки завой /или негови отделни сегменти/. Трасето винаги изглежда по-различно в реалност, отколкото се вижда на точен чертеж. Затова е по-добре сами да си я нарисувате, вместо да ползвате готова принтирана версия, направена от управата на пистата.

 

Източник: http://barzi-krediti.com/

Подобни публикации

В София се проведе KERAMO OPEN DAY – събитие за дизайнери, архитекти и строители

admin

Любопитни факти за парфюмите

admin

Спалното бельо като мода

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .