Услуги

Регистрация на фирма в Турция

Регистрация на фирма в Турция

Турция е трансконтинентална страна между Югоизточна Европа и Западна Азия. Тази страна е известна със своята култура и религиозно наследство. Тази земя е известна още като „Земята на турците“. Граничи с Черно море, Иран, Ирак, Гърция и части от Средиземно море. Регистрацията на фирма в Турция е доста проста. Въпреки това е важно да спазвате изискванията на местните закони, за да правите бизнес в Турция.

Регистрация на фирма в Турция – Общ преглед

Турция е трансконтинентална страна между Европа и Югозападна Азия. Тази страна е известна със своето културно наследство. Регистрацията на фирма в Турция е доста лесна; важно е обаче да спазвате изискванията на местното законодателство.

Фирма може да бъде регистрирана в Турция с минимум един директор и един акционер. Минималният капитал, необходим за регистрация на фирма в Турция, е около 10 000 турски лири. Една компания може да бъде регистрирана в Турция, без да е необходимо да присъства физически.

Инвеститор, който иска да регистрира фирма в Турция, може да учреди компания в турската зона за свободна търговия. Има много предимства от включването на компанията в тази свободна зона. Правителството ще предложи различни форми на облекчения и данъчни стимули за компания, регистрирана в зона за свободна търговия. Освен това, инвеститорът може да репатрира средствата обратно в родината си от турската зона за свободна търговия.

Чуждите инвестиции процъфтяват в страната и правителството либерализира режимите, свързани с чуждестранните инвестиции. По отношение на икономиката Турция се счита за една от бързо развиващите се икономики в света. В Западна Азия тази страна е класирана като вторият по големина получател на преки чуждестранни инвестиции. Следователно инвеститорите биха искали да отидат за създаване на компания в Турция поради горните причини.

Турция присъства между Европа и Азия. Това улеснява извършването на транспорт, тъй като местоположението му е изгодно за инвеститорите. Въпреки че Турция не е част от Европейския съюз, тя все пак се радва на различни форми на освобождаване от тарифи с Европейския съюз. В момента Турция има митнически съюз с ЕС, намалявайки размера на митата и тарифите върху стоките и продуктите.

Всички горепосочени причини правят изгодно за инвеститора да създаде компания в Турция.

Предимства от регистрация на фирма в Турция

Следните са предимствата на регистрацията на фирма в Турция:

  • Икономика

Турция се счита за бързо развиваща се икономика, която приема иновации в целия свят. Тази страна е в топ 30 на списъка за защита на инвестициите от предприемачи. Според статистиката Турция се счита за едно от 60-те най-добри места в света за извършване на бизнес дейности. Текущият БВП на Турция е 649 милиарда щатски долара и расте със стабилни темпове.

  • Турска зона за свободна търговия

Инвеститор, който иска да регистрира компания в Турция, може да учреди компания в турската зона за свободна търговия. Има много предимства от включването на компанията в тази свободн зона. Правителството ще предложи различни форми на облекчения и данъчни стимули за компания, регистрирана в зона за свободна търговия. Освен това, инвеститорът може да репатрира средствата обратно в родината си от турската зона за свободна търговия.

  • Митнически съюз

Въпреки че Турция не е страна-членка на ЕС; все пак е част от митническия съюз с ЕС. Следователно чрез този съюз има много изключения, свързани с търговията и тарифите по отношение на турските стоки.

  • Преки чуждестранни инвестиции

В Западна Азия Турция получава най-много чуждестранни инвестиции от страни като Великобритания, САЩ и Индия. Това показва, че правителството на Турция е либерализирало различни сектори за чуждестранни инвестиции в Турция.

  • Лесно правене на бизнес

Съвсем лесно е да се създаде компания в Турция. Компания в Турция може да бъде регистрирана с един акционер и един директор. Минималният капитал, необходим за създаване на компания в Турция, е 3300 евро. Не е необходимо инвеститорът да присъства в Турция, за да учреди компания. Всички тези причини правят правенето на бизнес в Турция лесно.

  • Прозрачност

Турция е класирана като топ 60 дестинации в света за извършване на бизнес. Според индекса за прозрачност Турция е класирана в първите 70 места по по-ниска корупция. Следователно няма намеса на правителството в процеса, свързан с регистрацията на фирма в Турция.

Допустими бизнес структури за регистрация на фирма в Турция

Следните са допустимите бизнес структури за регистрация на компания в Турция:

  • Турско акционерно дружество

Това образувание е известно още като „JSC“. Акционерното дружество в Турция е подобно на акционерно дружество. Трябва да бъдат назначени членовете на борда, както и акционерите на компанията. Тази форма на юридическо лице може да листне акциите си на публично регистрирана турска фондова борса.

  • Турско дружество с ограничена отговорност

Това юридическо лице е известно още като „LLC“. Отговорността на този тип субекти е ограничена до определена сума. Членовете имат отделна отговорност от тази на дружеството. Директорите и акционерите трябва да бъдат назначени за изпълнение на съответните задължения. LLC обикновено се управлява от мениджър.

  • Клон

Клонът е просто продължение на чуждестранната компания майка. Обикновено отговорността на клона попада в рамките на компанията майка. Чуждестранната компания майка е отговорна за всички задължения на клона. Печелившите дейности могат да се извършват от клон. Това предприятие също ще трябва да плати определен процент от корпоративен данък.

  • Представителен офис

Подобно на клона, представителството също е просто продължение на чуждестранната компания майка. Отговорността на представителството би била в обхвата на чуждестранната компания майка. Представителството ще извършва само пазарни проучвания и дейности, които насърчават работата на чуждестранната компания майка. Представителството няма право да извършва каквато и да е форма на стопанска дейност.

  • Турска компания за свободни зони

Турска компания за свободна зона може да бъде регистрирана с лекота. Има много съпътстващи ползи от тази форма на компания. Капиталът може да бъде репатриран обратно в родната страна, като се използва тази форма на юридическо лице.

Минимални критерии за допустимост за регистрация на компания в Турция

Следният критерий за допустимост се взема предвид при регистрация на компания в Турция:

  • Минимален капитал

Минималният капитал за създаване на акционерно дружество в Турция е 50 000 турски лири (TL). Капиталът за непубличните акционерни дружества обаче е 100 000 TL. Минималният размер на капитала за дружество с ограничена отговорност или дружество с ограничена отговорност е 10 000 TL.

  • Минимални акционери

Няма изискван минимален брой акционери за акционерно дружество и дружество с ограничена отговорност. Въпреки това, според правилото на палеца, е необходим минимум един акционер за формиране на този тип компания.

  • Минимум директори

Необходим е поне един директор за процеса на регистрация на фирма в Турция. Няма изискване за горна граница за регистрация на фирма в Турция. За дружество с ограничена отговорност съдружникът или управителят ще има качеството да представлява дружеството.

  • Изисквания за пребиваване

Това не би било критерий за регистрация на фирма в Турция. Само клонове със специфични изисквания ще изискват назначаване на местен представител.

Процедура за регистрация на фирма в Турция

Следната процедура е необходима за регистрация на фирма в Турция:

  • Регистрирайте се в MERSIS

В първата стъпка, за регистрация на фирма, кандидатът трябва да създаде акаунт в MERSIS . Всички кандидати ще имат право да използват онлайн системата. За чуждестранните кандидати първо ще се изисква данъчен номер за регистрация в MERSIS.

  • Онлайн система

Онлайн системата, свързана с MERSIS, е свързана с договори, които могат да бъдат създадени чрез въвеждане на определена информация, свързана с приложението. Данъчният номер на компанията също ще бъде създаден от горната система. Упълномощените представители ще изискват подписване на договори. Някои компании ще изискват да изпълняват изисквания като Дирекция Търговски регистър.

  • Нотариус

Да предположим, че процесът на одобрение е насочен към нотариуса, тогава тези изисквания трябва да бъдат извършени в съответния нотариус. След като нотариусът изпълни изискванията, подписите ще бъдат заверени. След това ще се изготвят декларации и от лицата.

  • Депозиране на капитал

0,04% от уставния капитал на дружеството трябва да бъдат депозирани в банковата сметка. Тази банкова сметка ще принадлежи на „органа за конкуренция на акции“. Тази сума може да бъде платена в съответния търговски регистър с всички останали сделки. За акционерните дружества 25% от сумата в брой се внасят по банковата сметка. Това ще бъде за процеса на регистрация на фирмата.

  • Приложение за търговски регистър

На следващата стъпка кандидатът трябва да подаде заявление в търговския регистър. Такова заявление трябва да се направи в дирекция Търговски регистър. След като заявлението бъде проверено, търговският регистър ще даде потвърждение.

Съответствия за регистрация на фирма в Турция

Следните изисквания са необходими за регистрация на компания в Турция:

  • Събрание на акционерите

Свикването на събрание на акционерите е задължително в рамките на три месеца в края на отчетната година.

  • Извънредно общо събрание

Акционерите ще свикат извънредно редовно общо събрание, когато е необходимо.

  • Заседание на борда на директорите

Заседанията на борда трябва да се провеждат в съответствие с устава на дружеството.

  • Корпоративен данък

Компанията трябва да подаде данъчни декларации до съответните данъчни власти. Данъкът, плащан от компаниите в Турция, ще бъде 20%.

  • Бизнес регистрация

Първоначалните регистрации, както и годишните заявки трябва да се извършват от компании, регистрирани в Турция.

Необходими документи

За регистрация на фирма в Турция са необходими следните документи:

  • Устав на дружеството заедно с подписите на организаторите
  • Информация, че 25% от капитала е внесен в банката
  • Доказателство или доказателство за плащане по отношение на органа за защита на конкуренцията
  • Доклади за оценка на компанията за определяне на паричните активи и непаричните активи
  • За други форми на капитал – Документ, удостоверяващ, че няма ограничение за капитала
  • Документ или информация, показващи, че съответните права на интелектуална собственост са законно притежавани
  • Всички договори преди учредяване и след учредяване
  • Съответни одобрения от министерството
  • Информация за Съвета на директорите, свързана със задълженията
  • Информация за директорите (нотариално заверено копие, което бордът взема по право от компетентен орган за регистрация)
  • Упълномощени подписи, че лицата са квалифицирани да обвържат компанията
  • Всяка форма на споразумения, сключени от компанията
  • Подпис на декларациите на директорите на дружеството
  • Одобрение на подписите от Търговския регистър на Дружеството.

Подобни публикации

5 незабавни, ефективни и достъпни начина да стимулирате своя онлайн маркетинг

desito

Професионалният автоключар Пловдив може да съдейства адекватно за всеки вид превозно средство

admin

Създайте невероятен бизнес уебсайт, като следвате тези принципи на дизайна

desito