Обща категория

Призванието сватбен фотограф

Сватбената фотография е сред най-популярните жанрове в изкуството увековечаващо лица и събития. Не вярвате? Следващият път като ви поканят на сватба, хвърлете един поглед какво се случва наоколо – има един сватбен фотограф и много снимачи.

Почти всеки гост, особено дамите присъстващи на събитието, документират всеки детайл. От срещата в обредния дом, през тоалетите на младоженците, първият танц на дансинга, ритуалите по време на празничното събиране… човекът с професионална техника и мощен фотоапарат, наречен сватбен фотограф, е този с привилегията да увековечи събитието за най-важните хора в този ден – съпругът и съпругата.

Сватбата като един от най-специалните мигове в живота на човека е събитие изпълнено с емоция околовред. Всички роднини, приятели, хора от различни социални слоеве, хора с различна работа и интереси, забравят различията си и се събират заедно, за да празнуват новото семейство. Единствен сватбеният фотограф – чужд сред всички, прекарва деня с тях и хваща всички моменти на смях, радост, оживление, очакване, романтика, сълзи. Наистина се изискват специални качества да се устои и да се заснеме този водопад от емоции.

Професията сватбен фотограф изисква бърза смяна на уменията в заснемането. В един момент той снима семеен портрет, после снимка детайли от събитието, понякога арт-съществото в него го кара да заснеме някой незабравим образ. Това е стрес, но и възможност за развитие на страхотни технически умения, които не се учат в училище по сватбена фотография.

От сватбен фотограф, той се превръща в писател. Заснетите образи разказват малките истории, които накрая ще се обединят в една голяма, романтична такава. Затова е много важно всеки с такава професия да умее да вижда какво се случва през целия ден. Там сред навалицата от роднини, близки и приятели са романтиката, тъгата, любовта – там е празникът, който трябва да бъде заснет.

През цялото това време дотук говорим за снимки, за работата на сватбения фотограф. Иначе съществува цяла поредица от дейности, които са обединени под шапката на сватбената индустрия. В нея влизат и видеозаснемането, и воденето на церемонията, и организацията на празничното пространство, и музиката, и всички детайли, които минават като на сън пред очите на гостите.

Когато за миг подценим работата на всеки сватбен фотограф, трябва да ни просветне нещо много важно. Това е специален ден, за който младоженците са се готвели много време. Те и техните роднини са се облекли специално, някои са репетирали, други са си представяли събитието. Всичко това се е натрупало като енергия, която обгръща цялото събитие. Отговорността е на фотографа да заснеме тази невидима сила, която сякаш присъства във всеки миг от сватбата.

Професията сватбен фотограф създава възможност за различен работен график, за различно натоварване от това на рутинните професии, оттова произтича и възможността на всеки в занаята да се усъвършенства. Това е съществено предимство. Да знаеш кога е следващата сватба и да имаш време да снимаш за удоволствие, да създаваш контакти, да работиш над маркетинга си. Не забравяйте, че и фотографите имат семейства, в ненатоварените сезони, това е прекрасно време за постигане на баланс и в личния живот.

Нека за момент да прескочим всички повърхностни елементи и наистина помислим какво представлява професионалната сватбена фотография. Това е уникалната възможност да уловите така безценния ден на младоженците и да запазите стойността му за цяла вечност.

Колко често сте разглеждали сватбените снимки на родителите си или дори бабите и дядовците и сте проливали щастливи сълзи от радостта, че сте част от това преживяване чрез изображенията. Албумите и снимките, които създавате за своите клиенти, се превръщат в ценни семейни наследства, които се предават от поколение на поколение.

Фотографите създават сватбена фотография – неповторим подарък за новото семейство и за всички присъствали на сватбата. Те правят най-доброто, за да пресъздадат върху снимките споделения опит в сватбения ден. Ето тук се появи смелата дума, която използвахме в заглавието – призванието да правиш хората щастливи и те да го оценяват.

Подобни публикации

Как да се отървете от ботушите, които вече не носите

admin

Екстремна DDoS отбрана

admin1

Невероятни вълни изненадват хората до като са на плажа !!!!

admin