Полезно Развлечения

Поливане и грижа за моравата

зелена морава

С идването на лятото погледите ни започват да се оглеждат за морски вълни и за зелени поляни на които да разпуснем през почивните дни. Поддържането обаче на зелена и свежа морава, никак не е работа за аматьори. Иска си прецизно внимание и ежедневна грижа и постоянство. Особено през летните жеги, поливането на моравата, става приоритет за всеки заел се с трудната задача, стръкчетата да останат свежи и живи. Направихме малък наръчник как да си поливате ливадата без да разхищавате твърде много вода и все пак да имате по-хубава ливада от тази на съседа.

Кога да поливам?

Ако сте наблюдателни, можете да забележите първите признаци на стрес по стръкчетата на вашите тревички. Вместо ярко зеления цвят се появява един синкавозелен отенък. Друг много ясен показател е ако стръкчетата не се изправят повече от 30 мин. след като сте направили стъпка върху тях. Ако сте косили моравата и отново стръкчетата не могат да заемат старата си позиция, също е ясен сигнал за стресирана трева. Когато косите махайте само връхчетата им, за да не им увредите стеблата. Най-доброто косене става с косачка робот Egrobot, защото те режат равномерно и можете да ги нагласите на точната височина. Вземете някакъв остър предмет, шило или отверка и се пробвайте да промушите почвата, ако усетите съпротивление – почвата е прекалено суха. Тук има един много тънък момент при който дори и почвата да е влажна, стръкчетата могат да изглеждат стресирани. Това е ефект, който се получава при много горещо и ветровито време. Поради тази причина никога не се доверявайте само на стръкчетата, винаги проверявайте и почвата. Когато забележите, че почвата е все още влажна, но стръкчетата вече са изсушени, напръскайте с вода за десетина секунди. Това не трябва да го броите за отделно поливане, така че по-късно си поливате както си е по план.

Как точно да поливаме ливадата?

Най-добрият съвет е да експериментирате, но по учебник, ако почвата ви е пясъчна е добре да поливате райграса по-малко. Ако е с по-гъста текстура тогава поливането трябва да попива поне на 2, 3 см. дълбочина. Тази вода така или иначе ще попие на по-дълбоко след известно време и може да достигне до 10, 15 см. Това също трябва да го проверите. Ако случайно водата ви започне да свършва, а не сте стигнали желаната дълбочина, изгасете пръскачките или ако поливате ръчно спрете. Изчакайте да попие това, което сте полели и чак тогава продължете, ако е необходимо.

По-дълбокото поливане създава по-силни тревички с по-здрави корени.

Естествено, те са по-устойчиви и на суша. Когато за първи път засявате трябва да поливате много често, като това с порастването на стръкчетата трябва да спре. Поливате ли всеки ден, вашата морава ще стане с много тънки корени и „разглезена“. Оптималното количество е дълбоко поливане два пъти в седмицата. Ако има изгледи за дъжд, то изчакайте да завали и не поливайте предварително. Не поливайте по обед, когато е горещо, защото водата ще се изпари. Най-доброто време е рано сутрин или късно вечер.  Ако пък не ви се занимава рано сутрин, спокойно можете да се снабдите с пръскачка и да я пускате по това време. Друго нещо, което трябва да имате в предвид е че моравата ви няма да съхне равномерно. Съвсем нормално е различни краища да имат различен достъп до слънце, вятър или дори различен състав на почвата. Когато тествате почвата, тествайте на няколко места, не само на едно.

 

Подобни публикации

Удобството да използваш химическа тоалетна

admin1

Регистрация на ЕТ – документи

admin

Цветотерапия в леглото. Прочети задължително ;)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .