Здраве

Особености и предимства на силикон-хидрогелните контактни лещи

Силикон-хидрогелните контактни лещи се препоръчват от болшинството офталмолози. Те съчетават предимствата на два материала: силикон и хидрогел. Лещите от този материал започнаха да се произвеждат не толкова отдавна – това е последната иновация в областта на офталмологията и очната корекция. На лещите от силикон-хидрогел е посветен настоящият материал.

Предимства на силикон-хидрогела

Новият комбиниран материал е толкова по-добър по свойства от хидрогела, че първоначално е предназначен за продължително носене – лещите могат да се носят без да се свалят до един месец, цели 30 дни. С течение на времето обаче употребата им се разшири и силикон-хидрогелните лещи започнаха да се предписват за обичайния дневен режим на носене. Днес те са изключително популярни с високия си комфорт и безопасност.

Предимствата на силикон-хидрогелните контактни лещи са много на брой. Сред тях можем да посочим:

  • Перфектно овлажнени, те не изсъхват до края на деня, осигурявайки дълготраен комфорт без зачервяване и сухота на очите. Достатъчното съдържание на влага се осигурява от хидрогелния материал в състава, както и от някои естествени овлажняващи компоненти;
  • Лещите от силикон-хидрогел пропускат 5 пъти повече кислород от хидрогеловете. Това елиминира кислородния глад за роговицата при продължително носене;
  • Въпреки че са по-твърди и плътни, мнозина ги предпочитат, защото запазват по-добре формата си и по-лесно се поставят и свалят;
  • Голяма част от силикон-хидрогелните лещи са разрешени за продължително носене – някои до 30 дни без отстраняване. Поради високата им кислородопропускливост, с определени марки и серии от този тип лещи може да се спи.

Едни от най-добрите продукти на пазара, произведени от силикон-хидрогел, са дело на световния лидер Alcon. Една от сериите на тази марка, с която може да се спи, е Air Optix Night & Day Aqua. Ще намерите на много добра цена цялата серия в онлайн магазин Lensin BG.

Характеристики на силикон-хидрогелните лещи

Поради по-голямата твърдост и плътност, дължащи се на съдържанието на силикон в състава на лещите, ще ви отнеме малко повече време, за да свикнете с тях при първото използване. Освен това, когато преминавате от хидрогел към силикон-хидрогелни лещи, е добре да се консултирате с офталмолог, който да определи радиуса на кривината, тъй като тяхното прилягане може да се различава.

Силиконът сам по себе си не би могъл да осигури достатъчно влага на лещата поради своята хидрофобност. Поради това лещите са плазмено обработени, за да може повърхността им да се намокри от слъзния филм по време на носене. Някои потребители обаче трябва да прибягват до специални овлажняващи капки за очи, за да удължат комфорта при носене на такива лещи.

Силикон-хидрогелът все пак не е за всеки. Те могат да бъдат противопоказани за използване от хора с алергия към силикон. Лещите от този материал са с различни режими на носене: само дневно или постоянно носене без сваляне през нощта. Според периода на смяна биват: дневни, двуседмични, месечни и тримесечни.

Съществуват много видове и поколения силикон-хидрогел, който може да има различни технически наименования и модификации: Балафилкон, Халифилкон, Калификон, Комфилкон, Лотрафилкон, Нарафилкон, Сенофилкон, Енфилкон. През 2016 г. Alcon представи 4-то поколение силикон-хидрогелни лещи с рекордно високо съдържание на влага от 100% и кислородна пропускливост Dk / t = 156.

Подобни публикации

Тенденции в епилацията на лицето и защо лазерната епилация е най-добрия от тях

redactort

Справяне със симптомите на ХОББ и подобряване на качеството на живот

redactort

5 неочаквани причини, поради които холестеролът може да скочи

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .