Технологии

Основни позиции на осветлението във фотографията

осветление във фотографията

Дори и най-скъпият фотоапарат е безполезен в напълно тъмна стая.

Фотографията е възникнала в резултат на химическа реакция, протичаща при попадане на светлина върху определени материали, и макар че камерите в нашите смартфони са изминали дълъг път от първите фотоапарати с размер на стая, същността на фотографията е останала същата: светлината. Независимо дали снимате на филм или цифрово, не можете да снимате нищо без светлина.

Начинът, по който светлината се улавя във вътрешността на снимката, има драматичен ефект върху крайното изображение – ето защо един професионален фотограф може да направи невероятни снимки с фотоапарат-играчка.

Настройка на осветлението за фотосесии: Как позицията играе роля

Представете си, че сте в напълно тъмна стая и запалвате свещ. Мястото, където се намира свещта спрямо обекта, който снимате, играе важна роля за цялостния вид на крайното изображение. Във фотографията понякога можете да преместите този източник на светлина, а друг път трябва да преместите обекта, за да промените позицията на светлината.

Предното осветление или поставянето на обекта така, че светлината да е директно пред лицето или обекта, подчертава детайлите. Защо? Когато светлината е директно отпред, сенките падат зад обекта, така че в изображението няма сенки, които да скриват детайлите. Осветлението отпред е най-простото за заснемане, но понякога изглежда доста плоско или скучно.

Страничното осветление, или поставянето на източника на светлина или обекта така, че светлината да попада отстрани, се бори със скучния вид на предното осветление, като създава сенки и дълбочина. Снимането със странично осветление е сравнително лесно – просто трябва да сте внимателни и да наблюдавате как падат сенките. Не е задължително страничното осветление да е под ъгъл от 90 градуса и дори малки корекции могат да променят начина, по който падат сенките. Когато снимате със странично осветление, наблюдавайте къде падат сенките – малки корекции в позицията на обекта могат да създадат по-интересни или сенки.

Задното осветление е най-сложното от всички – действайте внимателно. Без модификатор на светлината или без разбиране на ръчния режим на работа ще се окажете със силует. За начинаещите често е най-добре да избягват сценарии със задно осветление, например – поставяйки обекта директно пред прозорец. След като се почувствате комфортно в ръчния режим, задното осветяване може да създаде впечатляващи изображения. При задно осветяване много неща изглеждат като светещи – например листа и цветя. Задното осветяване също така придава на портретите приятен и почти ореолен ефект.

Тъй като светлината попада върху обекта отзад, всички сенки на светлината са в предната част, което превръща обекта в тъмен силует. Използвайки ръчните режими обаче, можете да регулирате експозицията, така че обектът да бъде правилно експониран. По този начин фонът ще остане преекспониран, но това понякога създава хубав ефект.

За да предотвратите преекспонирането на фона, рефлектор за контролоране на светлината или светкавица пред обекта може да осигури по-равномерна експозиция, като същевременно придаде на обекта сияние на заден план, като този.

Заключение

Позицията, в която се намира светлината, определя мястото, където падат сенките – и макар че е невъзможно да се премести слънцето, преместването на обекта (или използването на мобилен източник на светлина като светкавица извън фотоапарата) дава на фотографите възможност да изберат къде точно да паднат тези сенки.

Подобни публикации

Как да сглобим геймърски компютър

redactort

Удивителни играчки

admin

5 неща, които са изобратени от жени

admin