Кредити

Лихвите по потребителските кредити се вдигат плавно от началото на годината

покачване на лихвите

Когато чуете думата „кредит“, вие непременно се сещате за парични средства, които взимате назаем от финансова институция с цел да покриете своите нужди или пък просто да финансирате своя мечта – нова кола, почивка, нова джаджа и т.н. Всъщност, именно това представлява потребителския кредит.

Към ранните месеци на 2023 г. статистиката сочи, че около 2 милиона души са се възползвали от потребителски кредит, подобен на тези, които предлагат в tbi bank. Това показва колко удобна и необходима е тази услуга, когато клиентите се нуждаят от малко финансова подкрепа за собствени нужди.

Какви потребителски кредити се теглят най-често?

Българите най-често прибягват до такива услуги за суми до 20,000 лв., а максималните срокове за погасяването им са до 10 години. В контраст на този вид услуга са ипотечните кредити, които могат да се изтеглят за срок от 30-35 години.

Вноските по потребителски кредити с такъв размер са над 220 лв. на месец, с тенденция очакваното увеличение да ги направи 240 лв. Такова увеличение от 20 лв. на месец може и да не изглежда като твърде задължаващо, но все пак е добре да се има предвид. За някои хора това покачване на разходите може да има по-скоро психологически елемент, защото това е просто още нещо, което повишава разходите им.

Как да се възползвате от потребителски кредит?

Всички банки в България предлагат потребителски заеми. Такава услуга предлагат и небанковите финансови институции. За вторите обаче този вид кредит по-скоро се изменя в бърз кредит, който може да се получи за минути онлайн при по-леки условия.

При теглене на потребителски креди от банка, вие може да се възползвате от по-голяма сума, която да покрие вашите нужди. Например, бърз кредит може и да не ви свърши работа, ако искате да закупите нов автомобил от висок клас. За това може да се обърнете към банка за потребителски заем със срок на погасяване за по-дълго време.

Условията на потребителските заеми са различни при различните банки и финансови институции, които ги предлагат. Най-важните условия, на които е добре да обърнете внимание, са минималния осигурителен доход и кредитната история. Ако имате лошо ЦКР, поради неизплатени кредити и забавяне на вноските, трябва да сте готови да понесете потенциален отказ за получаване на кредит.

подписване на договор

При кандидатстване за потребителски кредит от банка, има и някои по-специални условия, като например необходимостта от поръчител. Това е човек, който ще покрие месечната вноска по кредита, в случай че вие не може да го направите. Това е условие на много банки, които целят по този начин да минимизират риска от неплащане. При липса на поръчител, банките могат да имат изискване за превод на работна заплата. Всичко това са условия, които в голяма степен зависят от размера на кредита, доходите на клиента и кредитната политика на банката.

Бързите кредити не са алтернатива на потребителските кредити от банка

При необходимост от по-малка сума паричен заем може да се обърнете към финансова институция, която предлага бързи онлайн потребителски кредити, станали по-известни просто като бързи кредити. За малка сума може да кандидатствате и за потребителски кредит.

За големи суми обаче, бързите кредити не са добро решение. Те са много сходни с потребителските заеми, защото по своята същност правят едно и също – осигуряват на ползвателя допълнителни парични средства. Разликата е, че бързите кредити имат по-лесна процедура на одобрение и по-малко условия при кандидатстване, когато става въпрос за малки суми. Такъв вид кредит може да бъде отпуснат и онлайн, буквално до минути след подаване на необходимите заявления. Когато обаче стане въпрос за голяма сума, тогава условията са различни. Коя от двете услуги да изберете зависи изцяло от това колко спешно се нуждаете от парични средства, както и от каква сума.

Подобни публикации

Какви са предимствата на бързите кредити, споделят от Кеш Кредит

adminche

Някои изгодни оферти за рефинансиране на потребителски и бърз кредит

admin

Съвети как да погасите заема си навреме

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .