Полезно

Кои суперхрани трябва да включим в лятното ни меню?

суперхрани в лъжици

Всички сме чували как суперхраните са богати на това или онова, но да включиш примерно Спирулина в менюто си, изисква предварително планиране и сериозно нагаждане на вкусовете. Решихме да ви предоставим списък със суперхраните, за които задължително трябва да намерите място на трапезата си. Нека да започваме!

Спирулина и нейните незаменими свойства

Като представител на водораслите, Спирулина притежава особения вкус на водорасло, но можете да я прибавите към някое смути или печиво и той ще се загуби покрай другите съставки. Спирулина има антиоксидантни свойства, редица минерали и витамини в състава си и точно това я слага начело на суперхраните. Макар и да не е разпространена навсякъде, може лесно да си я набавите в свеж вид и да я използвате в различни рецепти. По този начин имунната ви система ще е подсилена и няма да сте податливи на различни вируси. Повече информация за ползите от това невероятно водорасло може да намерите на Spirulina.bg.

Годжи Бери

Годжи Берита, за разлика от Спирулина, има по рафтовете на супермаркетите и за това си има и причина – този плод е богат източник на витамин Ц. С произход от Тибет и вътрешността на Монголия, тези плодове се използват от китайските билкари от векове наред. Най-често за лечение на зрителни заболявания, лоша циркулация на кръвта и за подпомагане на имунната система. Годжи Бери е богат на антиоксиданти и витамини. Можете да го намерите под формата на прах, на изсушени цели плодове или направен на свежа напитка.

спирулина годжи бери

Какаото

Подобно на шоколада, какаото на прах съдържа флавоноиди, за които е известно, че помагат за понижаване на кръвното налягане и подобряват притока на кръв към мозъка и сърцето. Какаото има по-малко от 15 калории в една супена лъжица и не съдържа почти никакви мазнини – това означава, че осигурява силен шоколадов вкус без да трябва след това да се чувстваме виновни, че сме яли захар. Хората, които обожават шоколад, могат да се възползват от свойствата му.

Но не забравяйте да прочетете внимателно етикета преди да го купите. Ако видите „холандско“ или „алкализирано“ какао, това означава, че прахът е бил обработен и до 90 процента от антиоксидантите ги няма. Когато купувате, изберете необработената или неалкализирана версия, която съдържа всички фитохимикали и антиоксиданти. Опитайте да добавите праха към смутита със Спирулина за богат шоколадов вкус.

Чиа семена

Те идват от Мексико и са богати на минерали и витамини. Семената от чиа са пълни с омега-3 мастни киселини, фибри и калций. Ако не обичате риба и се сещате за нея веднъж на 3, 4 месеца, то чиата трябва да я замести. Така, няма да ви липсват растителни омега-3 мазнини. Те имат страхотен вкус – хрупкав, орехов. Някои хора ги държат в хладилника, но дори и да ги оставите отвън, стига да са на сухо място, ще са годни с месеци.

Мангостан

Въпреки името му, този плод няма нищо общо с мангото. Основно отглеждан в Югоизточна Азия, плодът е с размер на юмрук и има гъста лилава кора и мека вътрешност, съставена от бели сегменти. Кората съдържа съединения, наречени ксантони, които могат да се борят с раковите клетки и възпаленията. Въпреки че самият плод е труден за намиране, можете да закупите сок от мангостин, който съдържа ксантони от кората му.

Мака на прах

Отглеждана в Андите, маката е корен на зеленчук, който се бере, суши и преработва за да стане на прах. Маката се използва за повишаване на енергията, издръжливостта и либидото. Суперхраната помага за преборване на умората и регенерацията. С богатия си вкус, маката на прах може да се сложи в смутита, в печива или направо да се поръси върху някое ястие.

Черен чесън

В Азия, този вид чесън отдавна е известен. За съжаление, при нас дойде малко по-късно. Днес може да го намерите лесно по пазарите. Черният цвят се получава чрез ферментация на суров чесън. След продължително излагане на топлина и влажност, придобива сладък аромат и мастилен оттенък. Получават се серно съединение и пробиотици и това определя здравословните му ползи. Ферментиралите храни помагат за стабилизиране на чревната флора. А това от своя страна укрепва имунната система.

Кефир

Кефирът е древна напитка с руски произход. Подобен на вкус на киселото мляко, кефирът се приготвя от ферментирало мляко и е леко кисел. Използват се и кефирни зърна. Ако имате такива, може лесно да си направите кефир и вкъщи. Популярността му нараства през последните години, заради нарастващия интерес към здравословните ползи на пробиотиците. За тях е известно, че подсилват имунната система и поддържат доброто храносмилане. Кефирът задължително се държи на студено, така че ще го намерите в супермаркетите при млечните продукти. Има различни видове кефир – кравешки, овче или конски. Всичките видове ферментират без да се образува голямо количество алкохол. Подпомагат имунната система, контролират кръвното налягане и дори имат благоприятни свойства за кожата.

хранителна мая полезни свойства

Хранителна мая

Нямаме предвид онази суха мая, която използвате, когато месите тесто, нито бирената мая. Хранителната мая също, като останалите видове, се състои от дрожди, но неактивни. Прекрасен източник на протеин и фибри е. Освен това съдържа и голямо количество витамин B12, а както знаем, той е съществен за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Веганите много често консумират хранителна мая, точно защото искат да си набавят този витамин, който иначе присъства само в месото и млечните продукти. Хранителната мая на вкус е доста по-различна от обикновената, жива мая, и не дразни стомаха. Много вкусно допълнение е към макарони, пържени картофи или пуканки. Можете да експериментирате и да я наръсите върху всяко ястие и тя няма да развали вкуса от основната съставка, а само ще я допълни деликатно.

Подобни публикации

Какви видове косачки за трева съществуват?

gri123

Какво е необходимо да представим като документи при верификация в онлайн букмейкърски сайт?

admin

Вие сте това, с което се храните

admin