Обща категория

Кога си струва да приемете наследство с дългове?

Новината за получено наследство може да е добра за наследниците. Визията за апартамент, къща или ценности, наследени от роднини, е положителна, но наследството не винаги означава получаване на нещо материално. Дълговете на починалия също могат много често да бъдат наследени. Заслужава ли си да вземете наследството в такъв случай?

Наследството заедно с дълговете трябва да се приеме, ако активите, оставени от завещателя, преобладават в наследството и позволяват изплащане на съществуващите дългове.

 

Какво да правим с наследството?

Съгласно българското законодателство всяко лице, което наследява от починал – по завещание или по законоустановено наследство, може да реши какво да прави с наследството. То може да избира от:

– Приемане на наследството директно – с пълна отговорност за дълговете, които могат да бъдат включени в него.

– Приемане на наследството само до размера на активите – наследникът отговаря за наследените дългове в наследството, но само до размера на активите, оставени от починалия.

– Отказ от наследство – отказ от всички права върху наследственото имущество.

Не е възможно да се поемат само активи от наследството и да се намалят дълговете – това е невъзможно съгласно законодателството. Наследниците имат 6 месеца от момента на придобиване на наследствените права да решат какво да правят с полученото наследство. Съответното волеизявление по този въпрос трябва да се представи на съда или на нотариус. Ако наследникът закъснее с това или не направи  декларацията си, той автоматично приема наследството в полза на инвентара.

 

Има ли дългове в наследството?

Проблемът е, когато не знаем какво точно е включено в наследството и само подозираме, че в него може да има дългове. Струва си да отделим време, за да разберем какво може да наследим. Можете да потърсите документи, които биха могли да потвърдят евентуални дългове, а ако няма такива дългове, починалият завещател може да бъде проверен в Централния кредитен регистър (ЦКР). Когато получава информация от тези институции, наследникът може да се позове на висящото наследствено производство. Свидетелството за смърт на завещателя трябва да бъде приложено към заявлението.

Наследникът може също така да определи дали починалият е имал дългове, като подаде молба за инвентаризация в съда. Извършва се от съдия-изпълнител, който оценява състава на наследството. Документът ще позволи да се определи дали завещателят не е имал дълг.

 

Наследство с дългове – изплаща ли се някога?

На пръв поглед може да изглежда, че поемането на наследство, в което има дългове, е неправилно решение. Тогава е най-добре просто да изоставите наследството си.

Съществуват обаче и ситуации, когато поемането на наследството заедно с дълговете ще бъде от полза. Това са случаите, при които стойността на наследството е много по-висока от размера на наследените дългове. Ако наследник поеме наследството с дългове, той трябва да се свърже с кредиторите на завещателя възможно най-скоро и да определи при какви условия ще може да плати дълговете. Много често кредиторите разпределят задължението на вноски.

Подобни публикации

Виц 20

admin

НЕОБИКНОВЕНИ ХОРА !!!

admin

Кои дамски парфюми са подходящи за есента

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .