Полезно

Как се лекува сколиоза?

преглед за сколиоза на момче

Сколиозата е болест, която причинява анормално извиване на гръбначния стълб. По принцип, гръбнакът е леко изкривен и това е нормалната му форма, ако обаче го погледнете отпред, той не трябва да изглежда извит. Хората със сколиоза имат допълнителни извивки и в двете посоки, образувайки S-образна, или наричана още сколиозна, крива. Сколиозата варира от 10-20 градуса (лека), 20-50 градуса (умерена) и тежка (над 50 градуса), като последната се лекува с операция. Операции за сколиоза се извършват от най-високо квалифицирани специалисти и в Турция, като в Bridgehealth можете да откриете повече информация и подробности. Предвид характера на болестта, тя е около два пъти по-често срещана при момичетата, отколкото при момчетата. Може да се види на всяка възраст, но най-често се среща над 10-годишна. Според специалистите хората със сколиоза са по-склонни да имат наследници със сколиоза. Хубавата новина е, че няма определена връзка между тежестта на кривите при различните поколения.

Няколко факта за сколиозата

  • Сколиозата е абнормална крива на гръбначния стълб.
  • Най-честият симптом на сколиозата е самото изкривяване на гръбнака.
  • Рисковата възраст е от 9 до 15 години.
  • Диагнозата се поставя само след физически преглед, рентген или MRI скенер.
  • В зависимост от тежестта на изкривяването и риска от влошаване, сколиозата може да бъде само наблюдавана, лекувана чрез шина или операция.
  • Ако се наложи операция, то тя трябва да включва не само хирург, ами и неврохирург и ортопед.
  • Колкото по-рано се диагностицира, толкова по-голям е шанса да се оправи изкривяването на гръбначния стълб.

Какво е лечението за сколиоза?

Лечението се определя спрямо тежестта на изкривяването и шансовете да се влоши. Някои видове сколиоза имат по-голям шанс да се влошат, така че видът на сколиозата също помага да се определи правилното лечение. Корсетите или още шините, които се носят се наричат торако-лумбо-сакрални ортези или цервико-торако-лумбо-сакрални ортези. Този вид шини може да помогнат да се спре развитието на сколиоза и да не се наложи операция.

Функционалната сколиоза се причинява от аномалия в тялото. Този тип сколиоза се лекува чрез поправяне на разликите. При него гръбначният стълб е нормален, но има разлика например при дължината на краката. Тогава, лечението е да се постави някаква приставка в обувките, за да може гръбнакът да не се изкривява.

Невромускулната сколиоза се причинява от необичайно развитие на костите на гръбначния стълб. Този вид сколиоза се влошава и при него шините не помагат. Това е и вида сколиоза, който се лекува най-често с операция.

Ювенилната идиопатична сколиоза има най-висок риск от влошаване на всички идиопатични видове сколиоза. При нея може да се пробват шините, ако изкривяването не е прекалено голямо. Целта е да се предотврати влошаването му, докато детето спре да расте. Децата е необходимо да ходят на рехабилитация, плуване и да правят редовно упражнения, които да помогнат на гръбначния стълб да подобри формата си. Юношеската идиопатична сколиоза е най-честата форма на сколиоза. При нея операция се препоръчва при 40 градуса изкривяване.

Сколиозата обикновено не се свързва с болки в гърба, въпреки че при някои пациенти, съществуват и такива. Медицинското лечение е главно болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни лекарства и противовъзпалителни инжекции. Тези лечения обаче не са лек за сколиоза и няма да могат да коригират анормалната крива, а само ще приглушат симптомите за известно време.

Шините от друга страна могат да бъдат няколко различни вида. Има вид, който трябва да се носи 24 часа, има и такъв, който може да се носи само през нощта. Шините не поправят изкривяването, а помагат за забавянето на влошаването му. Без съмнение носенето на такава шина е дискомфортно и пациентът трябва да има високо ниво на самодисциплина.

жена със сколиоза рехабилитация

Защо се прави операция на сколиозата?

Правилото е следното – ако изкривяването е под 40 градуса, когато юношата е завършил растежа си, тогава то няма да се влоши, ако обаче изкривяването е над 40 градуса, ще се влошава с по 1-2 градуса всяка година и ще има дългосрочен ефект. Ако това не бъде предотвратено, в крайна сметка човек може да бъде изложен на риск от сърдечни и белодробни проблеми. Целите на операцията за сколиоза са следните:

  • Коригиране и стабилизиране на изкривяването;
  • Намаляване на болката;
  • Възстановяване на нормалната кривина на гръбначния стълб;
  • Възстановяване на добрия външен вид.

Операцията включва коригиране на гръбнака до най-близката възможна форма на нормалния гръбнак. Това се прави с комбинация от винтове, куки и пръти, които са прикрепени към костите на гръбначния стълб, за да ги задържат на място. Хирургът поставя костна присадка около костите, за да се слеят с тях, да ги накарат да растат заедно и да се втвърдят. Това предотвратява всякакви допълнителни кривини в тази част на гръбначния стълб. В повечето случаи винтовете и пръчките ще останат в гръбначния стълб. Тоест няма необходимост от втора операция за изваждането им.

Има много различни начини за хирурга да извърши операцията, като дори това може да се случи с един единствен разрез. Всичко това обаче зависи от степента на изкривяване и особеностите на пациента.

Подобни публикации

Избор на подходяща течност за чистачки

redactort

Тънкости при луксозни коли под наем

admin1

Почистване след ремонт – аспектите, които трябва да вземете предвид

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .