Полезно

Как да храним бременна котка

Ако вашата котка е бременна или и предстои бременност, трябва да знаете, няколко важни неща. В това състояние котките се нуждаят от нашата защита, помощ, внимание и любов повече от всякога. В такъв критичен период трябва да я наблюдавате много изкъсо, например: уверете се, че животното няма възможността да скача от голяма височина и се уверете, че храната, която приема е подходяща за нея. Котките имат нужда от балансирана и пълноценна храна за котки, която е източник на натурален протеин. Също така е необходимо да предпазите котката от досег с деца и животни, тъй като това може да доведе до нараняване. Ако забележите някакви тревожни симптоми или неразположение, незабавно се свържете със специалист. 

 

Как да разберем, че котката е бременна? 

Много е трудно да се определи дали котката е бременна рано, но има редица ранни признаци, които могат да ви помогнат да установите дали е така. Например, през първите седмици на бременността, може да се забалежи намаляване на активността, в някои случаи – гадене, апетита може едновременно да намалява и да се увеличава, през третата седмица зърната могат да станат розови, животното става по-нежно и привързано и накрая увеличава телесното си тегло.

 

Как да я храним?

Храненето е от голямо значение, трябва да е висококалорично и балансирано, тъй като бременността продължава около девет седмици, хранителните нужди могат да се променят всяка седмица. За да избегнете претоварване на тялото, опитайте се да не прехранвате животното, тъй като това може да усложни раждането.

 

През първата и втората седмица от бременността обикновено апетитът започва да се увеличава и дневната порция трябва да се увеличи с 10%. Но не хранете на големи порции, по-малки и по-често е по-добре. Ветеринарните лекари обикновено съветват даването на храна два пъти на ден, по време на бременност храненето трябва да се увеличи до пет пъти.

От третата седмица до седмата обемът на храната трябва да се увеличи с 50%.

И през седмата седмица апетитът трябва да намалее, тъй като на този етап котенцата са напълно оформени и могат да създадат натиск върху вътрешните органи. През това време котката ви трябва да яде три до четири малки хранения на ден. Също така на седмата седмица определено трябва да посетите ветеринарния лекар и да направите ултразвук.

 

С какво да храним котката?

На първо място, трябва да предпазите котката си от такива вредни лакомства като чипс, колбаси, алкохол, кафе, чай, сладкиши, лук, чесън, тютюн, картофи, киви, ядки и яйца. Тези храни съдържат вещества, които причиняват редица котешки заболявания, от инфаркт и чревни разстройства до камъни в бъбреците. Опитайте се също постепенно да елиминирате сухата храна от диетата на бременната котка, поради възможността от запек.

 

Въвеждането на продукти като варено месо (пуешко, пилешко и говеждо) в диетата трябва да се случи постепенно. Също така, диетата трябва да включва зеленчуци, а за да увеличите апетита на котката, смесете месо със зеленчуци и ги смелете в блендер, тогава животното няма да може да избере по-вкусните парчета и ще изяде всичко. Можете да намерите натурална храна за котки, която да отговаря на всички критерии в зоомагазини PetNetShop.

 

Хранене след раждане

Някои котки отказват да ядат през първия ден. След раждането котето се нуждае от обилна и питателна храна. От един до два месеца котенцата се хранят с майчиното мляко, така че не могат да бъдат разделяни. А диетата на кърмещите котки е същата като тази на бременните котки.

 

Проблеми след раждането

Еклампсията е най-опасното заболяване при котките след раждането. Това заболяване причинява внезапно настъпване на калциев дисбаланс. Такова сериозно и опасно заболяване като еклампсията доста често се бърка с тревожност след раждането, за това трябва да се имат предвид първите признаци: учестено дишане и неспокойно поведение. Ако имате някакви подозрения или дори един тревожен симптом, незабавно се консултирайте с лекар! 

Подобни публикации

Кашони – удобен начин за пренасяне

admin1

Всичко, което трябва да знаете за трислойният паркет

admin1

Как се пресича улица във Виетнам?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .