За Дома

Как работят ултразвуковите уреди против вредители?

Ултразвуковите репеленти против вредители излъчват звукови вълни с висока честота над 20 килогерца (kHz), което е горната граница на човешкото слухово възприятие. Това означава, че докато човешките уши не могат да чуят тези високочестотни звуци, гризачите, насекомите и другите домашни вредители могат. В теорията, честотите, излъчвани от ултразвуковите репеленти против вредители, ще направят околната среда неприятна за вредителите, без да притесняват хората, живеещи в дома.

Производителските твърдения за начина, по който работят ултразвуковите уреди против вредители, са неясни. Повечето просто казват, че отблъскват вредителите с помощта на ултразвукови звукови вълни, без да предлагат пълно обяснение. Предположително вредителите намират звуците за дразнещи или пречещи на техните естествени поведенчески модели, което ги накарва да избягват или напуснат областта.

Не всички ултразвукови репеленти против вредители са създадени равни. Няколко фактора могат да окажат влияние върху тяхната ефективност. Разположението на пространството, мебелите и материалите за строителство могат да повлияят на това колко добре и на каква дистанция звуковите вълни пътуват, което потенциално намалява обхвата на ултразвуковото устройство. Устройствата варират в честотите, които използват, вредителите, на които се насочват, продължителността на звука, който излъчват, и радиуса, който обхващат.

Сигурни и надеждни ли са ултразвуковите репеленти против вредители?

Репелентите за вредители, използващи ултразвук, предлагат редица потенциални предимства, които привличат вниманието на домакините. Тези устройства са безвредни и без миризма, за разлика от множеството пестициди. Те не се базират на химикали, които биха могли да наранят ненасочените видове, околната среда или вашето семейство.

Те също така са лесни за употреба и не изискват голямо поддръжка. Моделите, които се включват в контакт, могат да бъдат инсталирани в електрическите контакти в цялата област, която искате да защитите. Моделите с батерии предлагат повече възможности за поставяне, а някои външни модели са със соларно захранване.

Въпреки че ултразвуковите устройства обикновено са отбелязвани като безопасни, те имат някои недостатъци. Тяхната ефективност изглежда непоследователна. Те може да не покриват големи площи ефективно, а някои домакини са докладвали проблеми с телефонни обаждания, алармени системи и слухови апарати след инсталирането им. Те също така може да безпокоят малките домашни любимци, като морски свинчета и хамстери.

Ето няколко съвета за използване на ултразвуковите репеленти за вредители възможно най-безопасно и ефективно:

Избягвайте покриването на устройството с мебели или други препятствия.
Търсете устройство, специално проектирано за целевия ви вредител.
Наблюдавайте ефективността му с течение на времето и коригирайте според нуждите.
Поставете устройствата близо до потенциални входни точки и “горещи” места.
Изследвайте и инвестирайте в утвърдена марка с положителни рецензии.
Използвайте ултразвуковите устройства в комбинация с подходяща санитация.

Подобни публикации

Съвети за подобряване на почвата

gri123

Изхвърляне на стари мебели – какво е особеното, за което трябва да знаете

admin

Как да проверите качеството на керамичните плочки?

admin