Полезно

Как да си върна стоп капаро?

Търсите да си купите ново жилище? Или пък искате да отидете на екзотична почивка на далечен остров? Това са прекрасни поводи, за които обаче обикновено се иска капаро. Но защо е нужно това и какво се случва, ако не успеете да закупите имота или да заминете за мечтаната ваканция с капарато ви? Разберете какво да направите и как да си върнете стоп капаро?

 

Първо, нека изясним какво всъщност е стоп капаро? Това е нещо като разписка или депозит за дадена услуга или дейност. Може също така да го наречен договор за гаранция. По този начин продавачът си гарантира, че купувачът ще осъществи дадената услуга или ще закупи стоката му, както е заявил преди това. Стоп капаро се иска най-вече при по-големи суми, като например, покупката на недвижим имот или пък автомобил.

 

Стоп капарото е един вид договор, който обаче може да бъде развален. Може да бъде нищожен или унищожаем на основанията, посочени в чл. чл. 26-33 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Той подлежи и на разваляне при наличие на предпоставките по чл. 87 и сл. ЗЗД. Възможен е отказ от договора. Но съществуването и действителността му не зависят от сключването или действителността на предварителния или окончателния договор.

 

Развалянето на стоп капаро обикновено е трудно и се случва доста трудно. Това се дължи на факта, че всяка от страните по него смята, че е изпълнила задълженията си и не носи вина за това, че не се е стигнало до подписване на предварителен договор. Именно за това е важно правата и задълженията на страните да бъдат подробно разписани, а не просто да се декларира, че продавачът е получил капаро. Във всеки случай на подписване на стоп капарото, по силата на който трябва да платите на насрещната страна сума пари, задължително се консултирайте с адвокат.

 

Имайте предвид, че договорът трябва да съдържа задължение за продавача да премахне обявата от всички платформи, в които тя е налична. Договорът трябва да съдържа волеизявление на страните за започване на преговори за подписване на предварителен договор. Важно е да бъде уговорен краен срок за сключване на предварителния договор.

 

Подобни публикации

Как да направите добро първо впечатление?

admin

Тайните на перфектния вечерен грим

admin1

Чували ли сте, че съществуват кредити, при които месечната вноска намалява всеки месец?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .