Любопитно Полезно

Какво представлява притеснението у детето и как да работите върху него?

21371122_124622738268699_7935859929247757127_n

Най-често срещаната ситуация: чакате гостите. Вашето дете също очаква с радост предстоящия празник, помага ви да поставите масата, усърдно измива зеленчуци, оформя салфетки и подрежда дома. Това поведение на привързаност изразява желанието, то да бъде с вас, иска да ви се хареса и е чудесно, че правите нещо заедно.
В един момент, обаче, гостите са на прага и детето изведнъж се смущава, скрива се зад вас и трябва дълго да го убеждавате да излезе и да ги поздрави. В тази ситуация детето изразява притеснението си от непознатите и търси защита от родителя.
Седите на масата, очаровани от един интересен разговор, а детето изграе шумно наоколо. Това поведение засяга неговата привързаност към вас: то е разтревожено, когато вижда, че някой друг е привлякъл вниманието ви и иска вашето внимание като потвърждение, че всичко е наред с вашата връзка към него.
Вие губите търпение, обзема ви гняв и го гоните от стаята. То плаче силно, бие по вратата, започва истерия… Това е реакцията на привързаността му – вие го накарахте да разбере, че можете да разкъсате емоционалната си връзка с него, освен това – символично я прекъснахте, затваряйки вратата. Това го кара да протестира с цялата си сила, опитвайки се да възстанови връзката си с вас.
Правилната реакция е да му се извините, да го прегърнете и да го заведете да се измие. Детето все още ридае за известно време, след това обещава, че ще се държи добре, ако му позволите да остане. Скоро то се успокоява, сяда в скута ви и вече не е палаво. Това поведение на надеждна привързаност означава, че връзката се възстановява, напрежението се понижава, страхът се разпад на емоционалния контакт утихва, детето е изтощено и възстановяването на силата е най-добро при физическия контакт с родителя.
tujno-dete
Може би никога не сте мислили за това по този начин. Може би ви се е струвало или други са ви казвали, че всичко това се случва, защото детето е разглезено или лошо. Всъщност всичко е много по-просто и лесно за обяснение. Детето просто има жизненоважна нужда от връзка с вас. Това е всичко. Ако разберете това и успеете да видите как състоянието на вашата връзка влияе върху състоянието и поведението на детето, много случаи на “лошо” поведение ще придобият различно значение за вас.
45687330_2180926955455853_3887564470876110848_n

Подобни публикации

Бързо темпо на оперативен лизинг на автомобили

admin1

Асинхронни електродвигатели – основни типове и управление на скоростта

admin

Решения за съня: Помагайте на децата си да спят през нощта

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .