Полезно

Здравословно хранене в училище – това не е невъзможно

Все повече семейства се опитват да се придържат към здравословен режим на хранене, опитвайки да създадат полезни навици и у децата си. Училището обаче се явява мястото, на което децата нарушават всички действащи у дома забрани. Лишени от друга възможност за набавяне на качествена и здравословна храна, те консумират пици, бургери, дюнери и снаксове.

Здравословното хранене в училище е възможно само когато разглеждаме една частна образователна институция каквато е Частно училище Цар Симеон Велики, разположено в с. Иваняне. В държавните училища отдавна липсва училищният стол, в който храната е приготвена на място с порции, включващи всички полезни за подрастващите хранителни вещества.

Въпросното частно заведение залага на образователна методика от изцяло нов тип, но неговата политика се придържа и към някои от традициите, които са доказано полезни за здравето и продуктивността на малките деца и тези в тийнейджърска възраст. Една от тези традиции включва приготвяне на закуска и обяд за учениците на място.

Кухнята на училището, по подобие на цялата база е модерно оборудвана, за да могат полезните хранителни продукти да се приготвят по възможно най-полезен начин. Използват се само свежи и пресни продукти, а готовите ястия се сервират топли. Децата, дори да са силно изкушени от любимите им лакомства, няма откъде да си ги набавят.

Защо е важно учениците да се хранят здравословно?

От вида и качеството на храната, която поемат, зависи в голяма степен продуктивността и способността на учениците да се концентрират. Диетолозите отдавна обръщат внимание на това как определени групи храни влияят на детската нервна система и мозъчна дейност. Например високото процентно съдържание на мазнини оказва негативно въздействие върху способността за запаметяване на учебния материал.

По същия начин въглехидратите, съдържащи се в бялото брашно и бялата рафинирана захар действат превъзбуждащо на малчуганите. Психолози и педиатри отдавна алармират за връзката между бързите въглехидрати и агресията сред подрастващите. Още по-страшен е проблемът с енергийните напитки, които се консумират от все по-голям процент деца на възраст под и малко над 10 години.

Самата философия на здравословен начин на живот, както и следването на стриктен хранителен режим създава у малчуганите предпоставките за едно добро възпитание. Когато домът и училището са наложили правила относно това какво и кога може да се консумира, детето разбира от най-ранна възраст, че в живота има правила, създадени изцяло в негова полза.

Пресните плодове и зеленчуци, включени в менюто на възпитаниците на частно училище Цар Симеон Велики осигуряват енергията, нужна за справяне с интензивния учебен процес и извънкласните занимания. В това учебно заведение спортните занимания са много широко застъпени, което е допълнителна грижа за доброто физическо и психическо здраве на учениците.

Установеният ред на храненията сплотява децата. Вместо да похапват на крак сандвичи, тичайки из двора на училището, те сядат на красиво подредени маси и общуват помежду си, докато консумират вкусните закуска и обяд.

Храната не е просто гориво за тялото, а начин на мислене, дисциплина и метод на възпитание. С изграждането на добри хранителни навици и отношение към качествените хранителни продукти, се създава един организиран, отговорен и достоен за уважение индивид. За жалост в момента частните детски градини и училища са единствените институции у нас, които подхождат адекватно към решаването на един изключително сериозен проблем – детското затлъстяване.

Подобни публикации

По какво си личи качествената ОВК инсталация

adminche

Емоционалната зрялост е по-важна от всяка романтична приказка

admin

Откриха необикновено свойство на изварата

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .