Любопитно Полезно

Здравословен живот и хранителни добавки за здрави стави

В аптеки и офиси могат да се намерят  различни хранителни добавки,  предназначени  специално за поддържане на ставите подвижни и без болка. За профилактика на ставите,  могат да се приемат (не много често) хранителни добавки, съдържащи глюкозамин или колаген.       В този случай като оптимална доза се приема 6 грама на ден в продължение на един месец, за да се гарантира постигане на на ефекта. Добре е да се приемат и други добавки като хиалуронова киселина, която запазва водното съдържание и увеличава гъвкавостта на ставите; куркумин, който инхибира производството на простагландини.   Хранителна добавка Артро Стоп Лейди е специално създадена за жени над 40 години. Съставът е глюкозамин сулфат 1500 mg плюс калций, витамин D и K. Тя спомага за предотвратяване на костната загуба, възстановява костните минерали и микроструктура и подхранва  хрущяла.  Друга хранителна добавка Jointace®/Джойнтейс представлява уникална комбинация от Колаген, Глюкозамин и Хондроитин, която подкрепя хрущяла и здравето на ставите. За превенция за здрави стави е подходящо да се приемат периодично хранителни добавки комплекс от витамини, минерали и микроелементи. Всички от тях може да намерите при Лекарства и медицина от Аптеки Валета Фарм.

  1. Здравословно хранене.
  2. За здрави стави е задължително движение, физическо натоварване. В тези случай се ускорява сърдечният ритъм, с което се увеличава притокът на кръв към ставите, доставяйки им хранителни вещества. Увеличава се и производството на синовиална течност, която смазва ставните хрущяли. Движението може да бъде: – просто работа вкъщи или в градината; – просто разходка (половин час ходене пеша на ден); – някакъв спорт (гимнастика, аеробика, плуване и др.). Подходящи са плувните спортове, защото във водата ставите не носят цялата тежест на тялото, което е облекчение за тях. Разтягането спомага за по-голяма гъвкавост на мускулите и съединителните тъкани около ставите. Чрез подходящи упражнения укрепват мускулите около ставите, което е от значение за превенцията и намаляване на болката.
  3. От значение е правилната поза при седене и стоене, В никакъв случай да не се заема неправилна поза, защото тя тихо мълком, постепенно ще стане постоянна и много ще боли. И е хубаво позата да се променя по-често. Сядането и ставането при лоша стойка води до напрежение в ставите. 4. При седяща работа, например пред компютъра, на всеки 1-2 часа човек да се изправя и за 5 минути да раздвижи всички части на тялото: раменете, ръцете, врата, гърба и краката. А понякога може да се разхожда наоколо. 5.  Важно е човек дори в напреднала възраст да продължава да се движи, за да се запазят мускулите и сухожилията силни и гъвкави. В същото време, предвид на това, че в живота ставите  са подложени на постоянен натиск,  задължително трябва да им се осигурява редовно хубава  почивка. Много е важно леглото. Затова да се използват средно твърди матраци с високо качество, които поддържат естествената форма на гръбнака. Да се подберат и добри обувки с подметки, смекчаващи сътресенията. Да се избягва всичко, което причинява претоварване или болка на ставите! Да не се носят тежки предмети, пазарските чанти да се разпределят равномерно между двете ръце. Масажът също може да служи за превенция срещу болка в ставите, защото с него се подобрява кръвоснабдяването на ставите и тъканите, и функциите на синовиалната течност, от което ставите и сухожилията стават по-еластични. 6. Проблем за ставите представлява наднорменото тегло на човека, което претоварва ставите и нарушава кръвообращението около тях. Проблемът се решава с движение и хранене без преяждане предимно с обезмаслено прясно мляко, нискомаслено кисело мляко и сирене, зелени салати, спанак и други зеленчуци, плодове, не тлъсти меса. Трябва да не се  прекалява с цигари, алкохол и кафе.

Накратко най-важното за здрави стави: здравословно хранене и хранителни добавки, активно движение с щадящо натоварване на ставите и във всичко умереност и спокойствие, с по-малко преработени храни!

Източник: https://valeta.bg/

 

Подобни публикации

Съвети и трикове в избора на количка Mutsy Серия i2

desito

НЕ СЕ СТРЯСКАИТЕ :) СТРАХОТНО И СМЕШНО ВИДЕО :)

admin

Емоциите все още са водещи в характера ни

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .