Любопитно

За какво сигнализира болката във венците

Може би почти всеки един от нас някога през живота си е изпитвал дискомфорт във венечната област, пулсираща болка, чувствителност по време на миене на зъбите и дори подуване на лигавицата. Но какво ни сигнализират тези симптоми и какви действия е редно да предприемем? 

Специалистите от Medical Dent споделят какви са основните причини за тези симптоми и как трябва да постъпим, ако имаме някои от тях.

Причини за дискомфорт и чувствителност

Дискомфортът се усеща най-ясно при миене на зъбите, хранене с различни храни – топли, студени, сладки. Могат дори да кървят и да се подуят. Сред най-често срещаните причини за болка във венците се явяват:

  • Неправилна техника за миене на зъби – прекомерно четкане, неподходяща четка с много твърди влакна или прилагане на силен натиск;
  • Неправилна хигиена – при недостатъчно добра хигиена се натрупва зъбна плака, която може да проникне и в подвенечната лигавица и по този начин да причини раздразнение;
  • Избелване на зъби в домашни условия – когато избелваме зъбите си със средства, несъгласувани със специалист, които притежават агресивни избелващи агенти, може да се стигне до чувствителност на венечната лигавица и зъбите;
  • При химиотерапия също може да се отличи дискомфорт и болезненост в областта на венечната лигавица;
  • Тютюнопушенето е предпоставка за развитие на болести на венците, защото се създават условия за увреждане на връзките между зъбите и венците;
  • Инфекции на венците или заболявания – много често кървене, болка и пулсация, се свързват с развиване на болестни състояния в областта на венците. Такива са гингивит, пародонтоза и изискват лекарска намеса, защото могат да доведат до усложнения, възпаление на меките тъкани, костта, разклащане и загуба на зъби.

Какви мерки трябва да вземем, ако причините за болката се дължат на състоянието на самите венци

Специалистите на Medical Dent споделят, че най-ефективното средство за превенция и поддържане на здрави венци, е провеждането на качествена и ежедневна орална хигиена. В нея трябва да бъдат включени подходящи четка и паста, които да достигат ефективно до труднодостъпни пространства и да почистват плаката. Ако имаме наличен проблем с венците – чувствителност, кървене, оток, болка, можем да заложим на препоръчана от дентален специалист медицинска паста, чието приложение е в конкретната област. 

Освен тези основни средства за почистване, можем да комбинираме с конци за зъби, които да се погрижат за почистването на междузъбните пространства и вода за уста, която ефективно да премахва бактериите от устната кухина и да я запази в здраво състояние. 

Освен добрата орална хигиена, е редно при проблеми или за превенция на такива, да посещаваме навременно специализирани клиники и центрове, където професионалистите да оценяват състоянието на устната ни кухина и да предприемат адекватни мерки при наличен проблем.

Подобни публикации

Мегаземетресение в Япония! Чудовищно!

admin

Останете сами, докато не срещнете някой, който наистина да ви заслужава

admin

Уникални гафове в ефир :)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .