Факти

За баса в рок музиката

Сигурно сте чували много вицове за басисти, особено ако сте движили в компания с музиканти. Сигурно сте чували и това: „Как се нарича човек, който движи с музиканти? Басист”. Много такива вицове и анекдоти имат своята първопричина, но вместо да разказваме още такива, ще се насочим към ценността и мощта на бас китарата в рок музиката.

Случило се така, че рок група ( не от известните на света) трябвало да свири на концерт в нощен клуб. Съставът бил от китара, клавиши, бас, ударни и дори брас секция. Мястото било шумно и препълнено. Самият басист разказва как свирили парче, в което баса трябва да спре за няколко такта докато останалите инструменти правят интерлюдия. Няколко такта по-късно басът влиза отново и парчето избухва отново в своя интензитет.

След края на концерта, момиче се доближило до басиста ( това също е тема на вицовете за басисти) и го заговорила. Тя му казала, колко много се кефи на групата и обърнала внимание специално на това парче, което описахме. Тогава тя казала и още нещо. „Много ми хареса тази част когато цялата група спря и след това всичките се върнахте в музиката. Тя описала момента, в който само ц спряла, но интересното в случая е нейното възприятие. За нея спирането на баса прозвучало като спиране на цялата група.

Един инструмент е имал този ефект, сякаш носи цялата група, и когато е спрял, сякаш и групата била спряла, като пулс, който изчезва и се връща отново. В този смисъл, бас китарата е от огромно значение за рок групата, защото той отговаря за свързването между инструментите. Придава плътност на музиката. Както се казва, нетренираното ухо може да не чува баса докато групата свири, но със сигурност ще разбере, когато басът отсъства.

Иначе ако трябва да се върнем на вицовете, тази история не би трябвало да съществува, защото момиче в близост до басист се нарича татуировка.

 

Подобни публикации

Странни хора с невероятни умения

admin

Учените откриха течност, която може да съхранява енергията на слънцето до 18 години

admin

5 неща, които хората казват, когато наистина ви обичат

admin