За Дома

Защо не бива да изливате мазнина в мивката?

мазнина в мивката

Голяма част от начините на готвене изискват и създават определено количество мазнина. Независимо какъв вид олио, зехтин или друга съставка използвате при готвене, след като сте готови може да се изкушите да излеете остатъците от мазнината в мивката на кухнята.

Експертите от сферата на водопроводните услуги от vik-plovdiv.bg са категорични, че това е огромна грешка, една от най-честити причини да бъдат викани за отпушване на канали е натрупаната мазнина в тях. Независимо дали сте чували мита, че е напълно безвредно да изливате мазнина в канала на мивката, или пък го считате за напълно естествена практика, само защото до момента не сте имали проблем, е важно да разберете повече за тази грешка, която много хора допускат.

Какво се случва, когато изливате мазнина в канала на мивката?

Мнозина считат, че няма никакъв проблем да се отърват от мазнината при гответе, като просто излеят количеството в мивката. Това схващане се базира на факта, че все пак мазнината е течна, и при пускане на вода се стича към канала без видим проблем. Но трябва да разберете, че течната мазнина не е като другите течности. Докато е гореща, тя е в течно състояние. Но при охлаждане, с времето тя се втвърдява и сгъстява. По този начин в канала може лесно да се образува запушване с други отпадъци, които попадат там. Ако продължите да изливате мазнина там, процесът по натрупване на втвърдена мазнина може да продължи също. Колкото повече продължава това, толкова по-сериозен е рискът от сериозно запушване, което да не може да се отстрани лесно дори с помощта на водопроводни услуги.

Как да решите проблема с помощта на водопроводни услуги?

Ако имате сериозно запушване на канали, най-лесно е да се консултирате с професионална фирма за водопроводни услуги. ВиК Услуги Пловдив е добро решение за такъв проблем. Експертите могат лесно да се справят с непосредствен блокаж на тръбите, като премахнат наслагванията и втвърдената мазнина.

Също така може да се справите с по-леки запушвания, като налеете вряла вода в канала и изчакате известно време тя да размекне „тапата“ от мазнина. След това използвайте продукт за отпушване на канали, като следвате указанията на етикета.

как се почиства мазнина от мивка

Други вреди от изливането на мазнина в канала

Освен че е доста вероятно да се предизвика запушване на тръбопровода у дома, изливането на мазнина в канала вреди и на цялостната водопроводна мрежа. Това е така, защото дори да се оттече в общата канализация, вредата от мазнината в системата остава висока. Там мазнината се разпада на различни компоненти, които от своя страна се свързват с калций и други елементи, налични в канализацията. Утаяването им по тръбите води до запушвания, които могат да наложат подмяна и тежки ремонти на системата.

Как да се отървете от мазнината по безопасен начин?

Вече трябва да ви е станало ясно, че мазнината от готвене няма място в канала на кухненската мивка. Трябва да обърнете внимание на начина, по който изхвърляте мазнината, ако не искате да се окажете изправени пред необходимостта от водопроводни услуги.

Добре е да забърсвате съдовете за храна с хартиени салфетки преди миене в мивката или съдомиялната. По този начин ще отстраните голяма част от мазнината по тях, предотвратявайки попадането й във водопровода. Ако пък сменяте олиото на фритюрник или имате друг източник на по-голямо количество течна мазнина, най-добре е просто да я прехвърлите в буркан, който след това да изхвърлите с общия отпадък. Също така е възможно в близост до вас да има различни опции за рециклиране на олио, а това е добър вариант да се отървете от него. При всички положения, експертите по водопроводни услуги съветват да вземете необходимите мерки, така че мазнината да не попада във вашата водопроводна система.

 

Вече знаете защо не бива да изхвърляте мазнина в канала на мивката у дома. Може да си спестите много проблеми ако просто забърсвате съдовете и отделяте мазнините в отделен съд, който лесно може да изхвърлите с общия отпадък.

Подобни публикации

Защо системата за контрол на достъп е несъвършена без турникети?

admin

Градинско осветление за красива градина

gri123

Как да извършите проверка на покрива

ilia