Любопитно Свят Факти

Защо децата във Франция нямат хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието?

ADHD (хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието) се счита за “епидемия” от много хора в САЩ. В Америка това разстройство е прекалено често диагностицирано от здравните специалисти.

Въпреки че не можем да разберем със сигурност дали в САЩ се диагностицира прекомерно, знаем, че е много по-рядко срещано в други страни по света. Същевременно децата във Франция нямат ADHD и тази публикация ще се опита да обясни защо.

Статистика

Добре известен факт е, че има голям брой американски деца, които са били диагностицирани с ADHD. От общия брой деца в училищна възраст в САЩ 9% са диагностицирани и приемат лекарства.

За разлика от Америка, броят на диагностицираните деца, които приемат лекарства за ADHD във Франция, е по-малък от 0,5%. Това е огромна разлика между двете страни. Логично е да се зададе въпросът защо толкова малко френски деца имат това разстройство?

Подход

Основната разлика между тези две страни е начинът, по който те гледат на ADHD. В Америка се смята за биологично разстройство, което трябва да се лекува с лекарства като Adderall или Ritalin. Във Франция, обаче, лекарите го възприемат като медицинско състояние, което има ситуационни и психо-социални корени.

За разлика от американските, френските лекари смятат, че е по-важно да третираме емоционалните и поведенчески проблеми на детето като причина за развиване на това състояние. Те вярват, че това е много по-ефективно, отколкото да се отдава всичко на химичен дисбаланс.

Фокусирайте се върху диетата

Американските психиатри обикновено не обичат да търсят основните причини за ADHD, за разлика от френските, които се опитват да дават препоръки за промени в начина на живот на децата.

Френските специалисти приписват причините за повята на симптомите на ADHD на начина на хранене. Те установяват, че симптомите се влошават, след като децата ядат храни, съдържащи изкуствени оцветители или консерванти.

Лекарите и родителите във Франция насърчават децата да водят здравословен начин на живот као избягват вредните храни. Родителите на френските деца са по-малко склонни да им дават да ядат преработени храни или такива от групата за бързо хранене. Френските деца като цяло консумират и много по-малко захар от американските деца.

Природата срещу възпитанието

Много хора виждат ADHD като чисто биологично разстройство, но можем да видим, че начинът на хранене наистина играе огромна роля. Начинът, по който детето се храни, може да засегне вероятността от това заболяване.

Френските родители са много по-строги относно преготвянето на храната за децата си. Децата трябва да се придържат към строг режим на хранене през деня. Това ги учи на дисциплина, търпение и самоконтрол. Освен това, когато френските родители определят правила, те се прилагат стриктно и постоянно се поддържат.

Въпреки, че не можем да кажем със сигурност, че при френските деца е много по-малък риска да развият ADHD, отколкото американските деца, можем да видим огромни различия в двете култури. И двете страни приемат много различни подходи към това лечение и диагностицирането на това заболяване. Това може би е причината за този контраст.

Американски психиатри могат да научат много от французите. Може би и ние, следва да променим начина си на възприемане на ADHD и да приемаме по друг начин децата, които го имат.

 

Подобни публикации

5-те най-големи златни късове в света! Вижте задължително!

admin

5 удивителни урока, които можете да научите от вашето дете

admin

Плетени риболовни влакна – защо не останаха в историята?

admin