Полезно

Видове болкоуспокояващи лекарства

Лекарства за облекчаване на болката: какви са възможностите?

Има много различни видове болка и много различни болкоуспокояващи лекарства за облекчаване на болката. Това е общ преглед, който ще ви помогне да разберете кое може да е най-ефективното и подходящо лекарство за облекчаване на болката за вас.

 

Краткосрочна болка

Болката може да бъде краткосрочна, когато обхваща част от тялото и времето, за което се лекува е кратко. Този вид болка обикновено изчезва в рамките на 3 месеца или по-малко. Обикновено лекарствата за краткотрайна болка могат да се закупят без рецепта от аптеката или супермаркета.

 

Дългосрочна или хронична болка

Болката, която продължава повече от 3 месеца, се счита за дългосрочна, постоянна или „хронична“ болка. Използването на лекарства за краткосрочна болка за по-дълъг период може да бъде опасно. Дългосрочната болка често има различни причини от краткосрочната болка и се нуждае от различно лечение. Ако болката продължава, важно е да се обърнете към Вашия лекар.

 

Лекарства за облекчаване на краткотрайна болка

Активните съставки са това, което кара лекарствата да действат. Много лекарства за болка имат една и съща активна съставка, но различни търговски марки. Познаването на активните съставки във вашите лекарства е важно, за да не приемате твърде много от един вид лекарства. Активните съставки в общите лекарства за болка включват:

  • парацетамол (търговските наименования включват: Panadol, Herron Paracetamol, Hedanol)
  • аспирин (търговските наименования включват: Disprin, Aspro, Solprin)
  • ибупрофен (търговските наименования включват: Nurofen, Advil, Hedafen)
  • диклофенак (търговските наименования включват: Voltaren)
  • Всички тези лекарства без рецепта могат да се използват за леко до умерено облекчаване на болката, като главоболие и периодична болка. Парацетамол, аспирин и ибупрофен също могат да намалят температурата. Аспиринът, ибупрофенът и диклофенакът са членове на клас лекарства, наречени „нестероидни противовъзпалителни лекарства“, които могат да се използват за намаляване на възпалението или подуването (при състояния като артрит и наранявания на мускулите и костите).

За по-силна болка може да бъде подходяща комбинация от парацетамол и ибупрофен (търговски марки: Nuromol, Maxigesic).

Изброените по-горе лекарства срещу болка обикновено се използват за облекчаване на краткосрочна болка. Те също често се комбинират с други активни съставки в лекарства за лечение на състояния, различни от болка, като настинка и грип. Може да бъде опасно приемането на тези активни съставки (в едно лекарство или в няколко различни лекарства) за дълъг период от време или в дози, по-високи от препоръчаните.

 

Промени в наличността на кодеин

От 1 февруари 2018 г. кодеинът вече не се предлага без рецепта. По-рано продаван в комбинация с други лекарства като парацетамол, ибупрофен или аспирин за облекчаване на болката и кашлицата, кодеинът в тези комбинации има малка полза. Кодеинът може да бъде закупен само по лекарско предписание, за да предпази широката общественост от рисковете от злоупотреба с нещо.

Научете повече за вашите лекарства

Говорете със здравните си специалисти за облекчаване на болката.

Вашият лекар или фармацевт може да ви помогне да вземете решение за най-доброто лекарство за болка за вас. Те могат да ви помогнат да разберете:

  • марката и активните съставки;
  • как да приемате лекарството;
  • очакваните ползи от лекарството;
  • възможните нежелани реакции на лекарството;
  • други възможности за лечение.

Информацията за потребителите, често намираща се върху опаковката или кутията с лекарства, е предназначена да ви информира за характеристиките на съответното лекарство.

Подобни публикации

Как се празнува Великден?

admin

Качества на интериорните врати

admin

Положителните свойства на натуралната козметика

admin