За Дома

Вашият нов пасивен дом: Какви възможности и предимства може да ви осигури

пасивни къщи

Модерните технологии ни заливат с нови и невероятни изобретения. Целта на всяко едно от тях е да улесни живота ни и да ни спести пари. Не знаем колко точно от въпросните джаджи наистина са икономични, но все по–популярните напоследък пасивни къщи определено имат тази отличителна функционалност.

Какви стандарти определят пасивните къщи 

Пасивен се нарича всеки дом, който е снабден с поредица от нововъведения, които осигуряват абсолютна енергийна ефективност. Без значение от размера и дали е новопостроено или вече обитавано, всяко жилище може да стане пасивно. Това означава, че винаги ще имате приток на свеж въздух, благодарение на специалната система за циркулация, без да отваряте прозорците и да губите топлина. Самите стъклопакети са иновативни и според начина им на изработка те могат да спестят до 45% от топлинната загуба.

Големината на домакинството вече не е от значение. Винаги ще се радвате на топла вода, разчитайки на възобновяемите източници. А сметките за ток ще бъдат намалени с до половината от сегашните ви разходи. Правилно конструираният пасивен дом може да е топъл през цялата зима с минимални харчове на енергия. Тук не става въпрос за разполагане на няколко слънчеви панела. От началото до края къщата е проектирана така, че сама да се изплаща. В добавка на всичко това, дизайнът и удобството на подобни домове могат да бъдат ненадминати.

Независимо дали ще я позиционирате в града или извън него, новата ви къща винаги може да допълни околния пейзаж и да отрази вашите лични предпочитания. Ориентацията към слънцето не е основополагаща за увеличена ефективност. Свободните сте да разгърнете фантазията си. Тук основна роля играят използването на топлообменници и рекуператори на топлинна енергия. Те са определящи за независимостта на пасивните къщи.

Изключително продуктивното съхранение на енергия от пасивни източници може да ви осигури топъл дом за дълго. Енергията от различни позиции в дома не прави изключение. Всичко е в състояние да се съхрани и оползотвори. В това число се предвижда и оползотворяването на отделяната от жителите и от различни уреди в дома енергия. Въздухопроницаемостта на сградата е толкова намалена, че успешно предотвратява загубата на почти цялата енергия.

Вентилация и климатизация в пасивната къща

Голяма роля за запазване на енергията играе вентилацията и климатизацията в една пасивна къща. Загретият до определена температура и отделен от сградата въздух вече се отдава на пресния посредством рекуперативен топлообменник. По неговите канали се осъществява придвижване на вътрешния и външния въздух. При това движение потоците не се смесват. В най–добрите случаи ефективността може да достигне до внушителните 80%. 

Разгледайте предложения и цени на GreenParkSofia, за да извлечете и вие максимум възможности за комфортен живот във вашия дом.

Подобни публикации

Подобряване естетиката на дома с ПВЦ дограма и външни ролетни щори

redactort

Всичко, което трябва да знаете за Paint By Numbers – картини за рисуване по номера на БГ език

admin

Изхвърляне на стари мебели – какво е особеното, за което трябва да знаете

admin