Любопитно Психология

Аспекти на самопознанието и как може да помогне да бъдем успешни

 

 Самопознанието условно се дели на шест ключови аспекта, както следва:
• уважавайте себе си
• бъдете позитивни
• бъдете верни на себе си
• оставете логиката и рационалността настрана
• вслушайте се в думите
• определете вниманието си върху другите

А сега ще дискутираме по-подробно върху тези аспекти.

Уважавай себе си

Този аспект от себепознанието е за опознаване и уважение но чувствата ви и по какъв начин да се грижите за себе си. Карл Роджърс, американски психолог, засилва фокуса. Когато пише за уроците, получени от живота, той казва, че стигнал дотам да приеме своите чувства и импулси като,, обогатяващата част от мен”. След това продължава и казва ,, Не очаквам да действам под влияние на всички тях, но когато ги прием всичките,аз мога да бъда по-истински:поведението ми ще бъде по-подходящо и съответстващо на моментната ситуация”. С други думи- по-скоро приемането, отколкото отричането на най-съкровените ни чувства, не само обогатява житейският ни опит, но също така подобрява начините, по който се държим- нашето поведение.

Размишлявайте върху чувствата си

Отделете малко време да поразмишлявате върху чувствата и импулсите, които имат капацитет да бъдат ,,обогатяващата част” от вас. Кой от тях приемате и кой отричате? Чие въздействие приемате и чие потискате?

Така че нашият съвет е да се упражнявате в правото си да следвате най-важното, като обръщате внимание на вашите чувства и импулси, дори това да означава да отделитеяте по-малко време за притеснения относно емоционалните нужди на другите хора. Всичко това звучи все едно ви караме да бъдете или да станете егоцентричен или егоист- да бъдете лишен от съчувствие, но не това имаме предвид. Да бъдете истински егоист означава да се концентрирате изцяло върху личните си емоционални необходимости, като същото време пренебрегвате чувствата на останалите хора. Това, което ние казваме е, че е но да намерите баланса между прославянето но личната си хуманност чрез приемането на вашите чувства и уважението на емоциите на останалите хора.

От гледна точка на емоционалната интелигентност да се притеснявате постоянно как се чувстват другите хора е точно толкова нездравословно, колкото и да бъдете обсебен от собственото си емоционално его.
Явно постигането на този баланс е точната цел, която трябва да поставите пред себе си- състояние, което да се почувствате, удобно със себе си, но да бъдете наясно с емоциите си не означава непременно, че сте постигнали съвършенство-т.е. че има баланс и че реалностите не могат да станат по-добри .Това, което наистина може да кажете е ,, Знам кой съм и какво представлявам и приемам това”, а то на свой ред може да бъде интерпретирано като,, Нямам нужда да се променям”. Ако случаят е такъв, има голяма опасност, като заблуждавате самите себе си да задържите развитието на емоционалната си интелигентност и по този начичин да пропуснете възможността да израснете и да се разгърне те като индивидуалност.

Подобни публикации

Къде може да прочетем за мнения и оценка за хотелите в България

adminche

Как да създадете интериор в морски стил? (Снимки)

admin

Създайте убежище от градската суматоха в спалнята си

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .