Култура

Сътрудничеството между НАТФИЗ и ВИА ТЕАТЪР във виртуалното пространство продължава

След пускането на „Виртуална интерактивна  куклен сцена“ с премиерното заглавие на хибридния спектакъл „Сенките на нашите души“, в което взеха участие студенти от НАТФИЗ (ТД-ПМ клас проф. В.Велев) и незрящи актьори от Невиждан театър, сътрудничеството между НАТФИЗ и ВИА Театър минава на следващ надграждащ етап с работата по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез сцена-портал за виртуални интерактивни изкуства“, осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

 

С него започва изграждането на Виртуална интерактивна сцена, предназначена за свободни артисти и независими творчески организации от всички сфери на изкуството и културата, творческите индустрии и социално ангажираните изкуства.

Тук НАТФИЗ и ВИА Театър ще обединят своите усилия за осъществяване на съвместна дейност и сътрудничество в сферата на изкуството и образованието представяно в електронна виртуална среда.

 

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Работата по изграждането на платформата е към своя край. След като премине през своя тестови период, ще бъде официално пусната в експлоатация.

Тя се изпълнява по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура”, по Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.,

Подобни публикации

СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА» ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН ДЕН ИЗЛЪЧВА МЕЖДУНАРОДНА ФОЛКЛОРНА АКАДЕМИЯ ЦАРЕВО 2023

admin1

Вярата може да ни излекува от всяка болест, променяйки нашия генетичен код!

admin

ДА СПАСИМ ЧИТАЛИЩЕТО, ТО Е ЗА ВСИЧКИ

admin