Полезно

Решения за съня: Помагайте на децата си да спят през нощта

Да накараш детето да заспи е едно от най-трудните предизвикателства пред родителите. Това, което е ефективно за едно дете, може да не е ефективно за друго. Открих няколко чудесни съвета за заспиване на моите деца (в нашето смесено семейство има 13 деца), които с удоволствие бих споделила с вас!

Бебета до 2 години

Прегърнете се с бебето си по време на хранене и няколко минути след това, ако го кърмите или го храните с шише преди лягане. След това го поставете в креватчето му. Това създава усещане за безопасност и любов.

Пуснете си релаксираща музика. Птичките и природните звуци са моите любими. Опитайте с любим вид музика, ако детето ви не харесва природни звуци. Не искате нищо, което ще ви държи будни през нощта. Всеки източник на бял шум, като например вентилатор, ще бъде достатъчен. Той ви успокоява и заглушава всички други шумове в къщата.

За да помогнете на бебето си да заспи, включете светлина, която свети на тавана. Аз използвам костенурка, която свети със звезди на тавана. Тя има три различни настройки на цветовете или ги редува (това е настройката, която винаги избирам). Други възможности включват нощна лампа, монтирана на тавана, светещи звезди, мобилен телефон и т.н.

Ако бебето ви плаче много преди лягане и не изглежда да спи добре в легнало положение, люлка или надуваемо столче е чудесна алтернатива. Предлагат се покривала с велкро колани, които да предпазват бебето ви. Имам две деца, които страдат от киселинен рефлукс, и тези възможности бяха фантастични! Водата с грозде в бутилките им преди лягане също беше от голяма полза и е напълно естествено решение. Тя може да се намери в аптеката или в бебешкия раздел на повечето магазини.

На възраст от 2 години нагоре

Много деца са в собствените си легла на тази възраст (ако вашето не е, не се притеснявайте, тук няма проблем! Ние също сме споделяли едно легло!) Установих, че наличието на телевизор в спалнята е твърде разсейващо. Някои хора предлагат да се премахнат всички играчки от спалнята с изключение на книгите, но това е непрактично за нашето семейство и дом. Чистата, подредена стая и CD плейърът се оказаха изключително полезни за нас. Когато стаята е чиста и подредена, разсейването е по-малко. Трите ми най-малки дъщери например споделят една стая.

На пръв поглед стаята им изглежда доста малка. Всъщност в нея има много играчки, които са подредени в кошове и се съхраняват по стратегически начин.

Най-малката ми дъщеря е на четири години и няма да спи сама, затова има само две легла. Като родители разбираме, че понякога трябва да избираме битките си, и това, че тя се чувства в безопасност, докато спи, ме устройва.

Всяка от дъщерите ми си избира диск, който да слуша (или радиостанция). Най-популярният вариант е диск на DISNEY – Пепеляшка, Малката русалка, Колите, Цар Лъв, Историята на играчките, Красавицата и звяра, Смелите и т.н. Дискът включва четири песни, последвани от приказка за лека нощ. До края на приказката те винаги са заспали! Имаме и нощна лампа в спалнята, коридора и банята, за да могат да видят, ако трябва да отидат до тоалетната посред нощ (и в случай че някой се страхува от тъмното).

Деца, които са по-големи

Задайте таймер за заспиване, ако в стаята на детето ви има телевизор. Ако открия, че телевизорът е включен отново, ще го заменя с радио/CD плейър за един месец. Сънят е от решаващо значение, особено в училищните вечери. Искам децата ми да имат привилегии, като в същото време се отнасят с уважение и спазват правилата. В училищна вечер изисквам всички електронни устройства да бъдат върнати до 20:00 ч. Ако могат да се измъкнат, те ще останат на тях цяла нощ. През уикендите, празниците и ваканциите съм много по-снизходителен.

Режим за лягане

В училищните вечери си лягаме в 20:00 ч., в 21:00 ч. през уикендите за децата на възраст до 10 години и в 22:00 ч. за децата на възраст до 10 години Всеки получава вечера в 19:00 ч., за да не си ляга гладен. Те си мият зъбите, ходят до банята и си обличат спалното бельо. Големите помагат на малките за смяна на пелените. С тези памперси няма “оправдания”. Те не са гладни, жадни или се нуждаят от почивка в тоалетната.

Добър сън

В неспокойни нощи втривам лавандулово масло в краката ни, за да ни помогне да спим по-добре. Мога да правя това дори за едногодишното ми дете, което го харесва. Нанасям го върху долната част на краката му и го масажирам. Действа чудесно за нас! Други етерични масла също могат да бъдат полезни за вас.

Преместване в собствено легло/стая

Преминаването на детето към собствено легло и/или стая може да е трудно. Открих, че най-добре е да се започне бавно и всяка вечер да се спазва една и съща рутина. Това демонстрира надеждност и доверие. Започнете, като се гушнете с него в стаята му, в леглото му.

Оттук нататък следвайте какъвто искате режим за лягане (очевидно препоръчвам един от горните режими). Повтаряйте в продължение на три дни. След това, без да се гушкате, легнете в леглото с детето си. Просто легнете до детето си. Също така правете това в продължение на три дни. Седнете на стол до леглото за следващите три дни. След това три дни седнете на стол до вратата. След това три дни на стол извън спалнята. Детето ви вече е готово да спи само. След десет минути се връщам, за да видя как се справя. Въпреки че може да има известно мрънкане, постепенният преход обикновено се получава добре.

Подобни публикации

Характеристики и предимства на електронното заключване

admin

Недостатъци срещу предимства на инвестирането в апартамент

admin

Презентиране на продукти в интернет

admin1