История Любопитно Свят

Новото лице на ранночовешки прародител на 3,8 милиона години

В Етиопия е открит череп, принадлежащ на ранен човешки прадед, живял преди около 3,8 милиона години.

Това е първият път, когато е открит череп, принадлежащ към анамензиса на Австралопитек и откритието хвърля светлина върху еволюционната история на ранните човешки предци.
Изследователите работят над проучването на проекта за палеоантропологични изследвания Woranso-Mille в регионалната държава Ефиопия в Афар.

На 16 февруари 2016 г. е открита горната челюст. Претърсиха района за повече парчета за 16 часа и извадиха останалата част от черепа.

Подробен анализ на черепа и къде е намерен е публикуван в сряда в списанието Nature.
„Не можех да повярвам на очите си, когато забелязах останалата част от черепа“, казва Йоханес Хайле-Селаси, автор на изследването и уредник по физическа антропология в Природонаучния музей в Кливланд. “Това беше моментът на еврика и сбъдната мечта. Това е един от най-значимите екземпляри, които открихме досега от сайта.”


Черепът, наричан MRD, представлява ранния човешки прародител, известен като австралопитеков анамензис, живял между 3,9 и 4,2 милиона години. Те са прародител на Australopithecus afarensis, към който принадлежеше известният скелет на Люси и се смята, че е родил нашия род, Homo. Афаренсис дойде по-късно, живеейки между 3 и 3,8 милиона години.

Черепът на MRD е открит само на 34 мили северно от мястото, където през 1974 г. е бил възстановен скелетът на Люси. Международен екип от геолози, палеоботанисти и палеоантрополози помогнаха да се определи възрастта на черепа, като проучиха местообитанието, където е намерен.

Черепът на анамензис, който вероятно е принадлежал на мъж, който е бил транспортиран на кратко разстояние надолу по река след смъртта и е погребан от утайка в делта, според Бевърли Сейлър, автор на проучването и професор по стратиграфия и седиментология в университета Case Western Reserve.

Преди това изследователите смятат, че анамензисът, който е известен само преди от изолирани костни фрагменти, умира и води до афаренсис. Но откриването на черепа разкрива, че двата вида вероятно се припокриват и съществуват съвместно поне 100 000 години. Това несъмнено оспорва идеята, че човешките предци са се развили по линеен начин.

Подобни публикации

Забавно видео с момичета и скрита камера

admin

На какво е символ червената гривна?

admin

Има ли антиматерия?

admin