Любопитно

От дърво до електрическа китара

И така, както вече сте забелязали, електрическата китара е направена предимно от дърво. След като дървото е отсечено от лесовъда, стволът на дървото се нарязва на няколко дъски. Производителят на китари изрязва дъски в желаната форма: дълги тесни части за врата и грифа, къси широки части за тялото. След това отрязаната дървесина се рендосва до правилната дебелина и ширина с голяма специална машина. Повърхността на дървото се рендосва с много остри ножове, докато стане напълно гладка. След това парчетата дърво се привеждат в окончателната си форма ръчно или с машини. Например, шията получава типичната извивка на гърба, а тялото – формата, която веднага показва, че е електрическа китара. В шията едновременно е залепен метален прът. Този прът гарантира, че врата не се изкривява, дори ако струните го издърпват със сила от около 50 кг. След това перките са прикрепени към грифа.

След това повърхността на дървото се шлайфа фино с шкурка и се пили, докато не се виждат следи от фрезата или рендето. Дори малки неравности и драскотини се отстраняват чрез шлайфане.

Когато повърхностите са перфектни, те се боядисват. Производителят на китари не използва спрейове за това, а специални устройства. Лакът предпазва дървото от износване, влага и UV светлината на слънцето. Ако дървото беше изложено на слънчева светлина, без да е защитено с лак, то ще се обезцвети и вече няма да изглежда толкова красиво.

Лакът се предлага в прозрачен (прозрачен, така че все още можете да видите естественото дърво) или във всички възможни цветове. Когато китара е лакирана на цвят, обикновено вече не можете да разпознаете, че отдолу има дърво. Трябва да се нанесат няколко (поне два) слоя лак, докато повърхностите станат перфектни.

Единствената дървена част на китарата, която не е боядисана, е грифът. Вместо това е смазан, което го прави по-приятен на допир. Трябва обаче да го намазвате отново и отново.

Веднага след като лакът изсъхне, шията и тялото се завинтват или залепват. И накрая, всички части са сглобени. Електрическите части са запоени заедно, пикапите се завинтват в предвидените изрези, механиката е прикрепена към главата и в самия край струните са опънати. Преди да може да се свири на китара обаче, струните трябва да бъдат настроени на десетата част от милиметъра, така че китарата да не генерира нежелан фонов шум и тоновете да звучат правилно. Така че, ако китарист иска да свири на C, тогава китарата трябва да произведе точно C.

Сега електрическата китара трябва само да бъде включена в усилвател и най-накрая можете да се използва!

Източник: https://www.prosound.bg/

Подобни публикации

Кой е най-подходящият за вас знак на зодиака?

admin

Фестивалът, проведен през декември 2018 (Warmi Takanakuy)

admin

Интересни еврейски пословици, които трабва да прочетете!

admin